Παραιτήθηκε ο επικεφαλής διπλωματικής ασφάλειας των ΗΠΑ για την επίθεση στη Βεγγάζη
Ο επικεφαλής Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας παραιτήθηκε και τρεις ακόμη αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετά την επίσημη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου. Το πόρισμα της έρευνας «δείχνει» κενά στην ασφάλεια του προξενείου, που είχε ως αποτέλεσμα στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου να σκοτωθεί ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και ακόμη τρία μέλη του διπλωματικού προσωπικού.
Ο επικεφαλής Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας παραιτήθηκε και τρεις ακόμη αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετά την επίσημη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου.
Ο Έρικ Μπόσγουελ, ο επικεφαλής του Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας, παραιτήθηκε άμεσα, ανέφερε σε σύντομη γραπτή δήλωση η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαν.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι τρεις αξιωματούχοι, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γνωστοποιηθεί, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Το πόρισμα της έρευνας «δείχνει» κενά στην ασφάλεια του προξενείου, που είχε ως αποτέλεσμα στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου να σκοτωθεί ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και ακόμη τρία μέλη του διπλωματικού προσωπικού.
Η έκθεση καταγγέλλει «κενά και παραλείψεις δύο υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών» που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάθεση της ασφάλειας του προξενείου της Βεγγάζης σε προσωπικό ακατάλληλο να αντιμετωπίσει την επίθεση.
Ωστόσο, το πόρισμα δεν προτείνει πειθαρχικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά συγκεκριμένων προσώπων.
Ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς πέθανε από ασφυξία, καθώς παγιδεύτηκε μόνος του στο φλεγόμενο κτίριο, το οποίο είχαν πυρπολήσει νωρίτερα ένοπλοι άνδρες.
Λίγες ημέρες μετά την επίθεση, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις είχε δηλώσει ότι η έφοδος στο προξενείο της Βεγγάζης ήταν μάλλον η συνέπεια μιας αντιαμερικανικής διαδήλωσης που εξετράπη.
Ωστόσο, αργότερα, υπήρχαν αναφορές που μιλούσαν για μία προγραμματισμένη επίθεση από ένοπλους Ισλαμιστές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στο λιμάνι του Πειραιά
- «Το Ιράν σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Τραμπ», υποστηρίζει το Ισραήλ
- Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια μετά την πρόκριση της Γαλλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ (vids)
- Ο «εξευρωπαϊσμός» του ΝΑΤΟ – Η Ευρώπη, ο στόχος του 5% των αμυντικών δαπανών και το πολλαπλό κόστος
- Ο Έντουαρντ Φουρλόνγκ δεν θυμίζει σε τίποτα τον 13χρονο Τζον Κόνορ του Terminator
- Τρανπ: «Εξαφάνισε» τα μέλη της επιτροπής εκλογικής βοήθειας – Φόβοι για «χάος» στις ενδιάμεσες εκλογές
- «Η κλιμάκωση των ουκρανικών επιθέσεων καταφέρνει μόνο να παρατείνει τον πόλεμο», δηλώνει το Κρεμλίνο
- Άντζελα Δημητρίου: Αποχαιρέτησε την Μπόνι Τάιλερ με μια κοινή τους φωτογραφία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442