«Όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο», η πιο συχνή δικαιολογία για να αποφύγει μια γυναίκα το σεξ. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κεφαλαλγία συνουσίας τελικά είναι συχνότερη απ’ όσο πιστεύουμε και αφορά κυρίως τους άνδρες.

Ο πονοκέφαλος λόγω σεξ, αλλιώς γνωστός και ως πρωτοπαθής κεραυνοβόλος κεφαλαλγία συνουσίας, υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου ένα στα 100 άτομα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πάθηση είναι πολύ πιο συχνή, αφού οι ασθενείς συνήθως ντρέπονται να το συζητήσουν με τον γιατρό τους. Εξάλλου, αυτή η μορφή πονοκεφάλου δεν είναι πλήρως κατανοητή και από την ιατρική κοινότητα. Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι σοβαρές κεφαλαλγίες που σχετίζονται με την ερωτική δραστηριότητα αναφέρονται συνήθως από εφήβους και άτομα που αρέσκονται να παρακολουθούν πορνογραφικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο the British Journal of Medical Practitioners, οι άνδρες έχουν τριπλάσιες έως τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κεφαλαλγία συνουσίας, και οι συγκεκριμένοι πονοκέφαλοι είναι συχνότεροι σε άτομα που υποφέρουν επίσης από ημικρανίες. Κι ενώ πολλοί βιώνουν έναν «προ-οργασμικό πονοκέφαλο» στην συνέχεια εντείνεται και κορυφώνεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Πάντως, ένα επεισόδιο κεφαλαλγίας συνουσίας δεν μοιάζει με έναν συνηθισμένο πονοκέφαλο: είναι συνήθως οξύς, διηθητικός πόνος που ξεκινά από τη βάση του κρανίου και σταδιακά εξαπλώνεται προς το μέτωπο και φτάνει μέχρι την περιοχή των ματιών. Τα επεισόδια μπορεί να επαναλαμβάνονται για μήνες και τελικά να εξαφανιστούν από μόνα τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν η κεφαλαλγία συνουσίας είναι έντονη και αιφνίδια θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί άμεσα σε γιατρό. Εξάλλου ένας έντονος πονοκέφαλος μπορεί να υποκρύπτει ένα ανεύρυσμα, έναν εγκεφαλικό όγκο, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια εγκεφαλική αιμορραγία.

Ευτυχώς όμως για την κεφαλαλγία συνουσίας υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες όπως η ινδομεθακίνη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες σκεύασμα που αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Άλλες καλές επιλογές είναι η ναρατριπράνη και η υδροχλωρική προπρανολόλη, που όμως θα πρέπει να λαμβάνονται πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr