Στα 31,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές που κατατέθηκαν στο διάστημα 3 – 11 Δεκεμβρίου 2012 κατά το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, πως η μέση τιμή επαναγορας διαμορφώθηκε στο 33,8%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η Ελληνική Δημοκρατία σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφερομένων ομολόγων υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για να αποσυρθεί χρέος 31,9 δισ. ευρώ θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει δάνειο 11,29 δισ. ευρώ από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοδοτικής Σταθερότητας.

Το ελληνικό δημόσιο ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει τους πιστωτές του επίσημου τομέα πως προτίθεται να δεχτεί όλους τους τίτλους σε κάθε σειρά στο πλαίσιο της ανταλλαγής.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι αυτό υπόκειται στην ικανοποίηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων που περιλαμβάνουν και την αύξηση του συνολικού ποσού των τίτλων του EFSF που θα δοθούν στην Ελλάδα κατά 1,29 δισ. ευρώ εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίσθηκε η 18η Δεκεμβρίου, αντί της 17ης Δεκεμβρίου που ήταν η αρχική προθεσμία διακανονισμού.

Η κάλυψη της προσφοράς του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα εξετασθεί το απόγευμα (17:00 ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σε συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα μετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π.Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση ζήτησαν ταχεία χρηματοδότηση από τον EFSF, οι Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία πρότειναν το επιπλέον ποσό (1,29 δισ. ευρώ) να αφαιρεθεί από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση διάσωσης για την Ελλάδα.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια τους εκπροσώπου της τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως στο αυριανό Eurogroup αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ύψους 34,4 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα όποια εμπόδια και διαφωνίες έχουν ανακύψει μάλλον θα ξεπερασθούν. Και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σήμερα πως το πιο πιθανόν είναι η Ελλάδα να λάβει αύριο τη δόση.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 10:00.

Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας σήμερα Τετάρτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν τις απώλειές τους από την επαναγορά χρέους στα 2 δισ. ευρώ περίπου. Ο κ. Προβόπουλος δεν διευκρίνισε σε τι είδους απώλειες αναφερόταν, πρόσεθεσε ωστόσο, ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για να απορροφήσουν την επίπτωση της συμμετοχής μέσω αναβαλλόμενης φορολογίας.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ