Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζες και αναχρηματοδότηση

Τράπεζες και αναχρηματοδότηση

Στην εξεύρεση μιας ικανοποιητικής  λύσης για  την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα  δανειακά βάρη σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο που δεν θα δημιουργεί όμως περαιτέρω προβλήματα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι θα καταλήξει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης, τραπεζιτών και καταναλωτικών ενώσεων.

Στην εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα δανειακά βάρη σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο που δεν θα δημιουργεί όμως περαιτέρω προβλήματα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι θα καταλήξει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης, τραπεζιτών και καταναλωτικών ενώσεων.

Οι τράπεζες, ήδη από τις αρχές του 2010, προέβησαν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των τραπεζών-μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4%.

Με τις επισφάλειες να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, φτάνοντας μέχρι το 20% στα στεγαστικά δάνεια, οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να προσφέρουν ανάσα στους δανειολήπτες στεγαστικής πίστης, οι οποίες -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- θα τεθούν σε εφαρμογή στα τέλη του έτους ή λίγο νωρίτερα. Τα νέα μέτρα αυτά προβλέπουν τετραετή περίοδο χάριτος στη δόση των στεγαστικών δανείων με μειωμένο επιτόκιο, ή ακόμη και άτοκο «πάγωμα» της δόσης σε περιπτώσεις ανέργων, πολύτεκνων και χρόνια πασχόντων.
Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικά στελέχη οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν και σε όσους έχουν αναχρηματοδοτήσει με κάποιο τρόπο τις οφειλές τους στο παρελθόν.

Η λύση του κουρέματος που είχε συζητηθεί φαίνεται ότι απομακρύνεται και στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η μείωση ή το μηδενικό επιτόκιο και η μείωση της δόσης στο 30% του συνολικού εισοδήματος. Λύση που δεν θα είναι τόσο ανέξοδη για τις τράπεζες, καθώς το κόστος εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ποσό όμως που υπολείπεται από το κόστος του σκασίματος των δανείων που δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η αντιμετώπιση των δανειοληπτών με περισσότερο του ενός δανείου σε διαφορετικές τράπεζες. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες προσφέρουν δανειακά προϊόντα συγκέντρωσης των διαφορετικών οφειλών σε ένα δάνειο με χαμηλότερη δόση.

Τα δάνεια προστίθονται στο χαρτοφυλάκιο των δανείων που προσφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα για την κάλυψη των ιδιωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δείτε τα δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες

Εθνική Τράπεζα

Αlpha Bank

Τράπεζα Πειραιώς

Τράπεζα Eurobank

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Emporiki Bank

Marfin Egnatia Bank

Τράπεζα Κύπρου

Μillenium Bank

Αttica Bank

Geniki Bank

Proton Bank

Citibank

Probank

HSBC

FBBank

in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024