Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίσημο τέλος στα σενάρια για το φόρο 45% έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς

Επίσημο τέλος στα σενάρια για το φόρο 45% έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς

Οριστικό τέλος στα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, με το νέο σύστημα θα έχουν ελάφρυνση.

Οριστικό τέλος στα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Είναι αντίθετο στις αρχές μου, είμαι με τη μεσαία τάξη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, με το νέο σύστημα θα έχουν ελάφρυνση.

«Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, λέει, πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της» είπε ο κ. Σαμαράς.

Αντιθέτως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων».

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσεπως στόχος της κυβέρνησης για το φορολογικό είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές «και προς τα εκεί κινούμαστε, αλλά θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα».

Γενικότερα, ο κ. Σαμαράς έθεσε τέσσερις στόχους για τη φορλογική μεταρρύθμιση:

  • Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείτε πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.
  • Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.
  • Αυστηρή τιμωρία, δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές, όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή.

Βασικές επιδιώξεις, όπως πρόσθεσε, είναι να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη, να πληρώνουν και εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, δηλαδή επέκταση της φορολογικής βάσης και, τέλος, η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιδόματα που θα δίνονται από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια,προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα.

Επίσης, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει σε επόμενη φάση τον συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, καθώς και την πληρωμή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.

«Σε τελική φάση ο συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων – κέρδη και διανεμόμενα έσοδα θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε, τέλος, την εκτίμησή του ότι «το 2013 λοιπόν, είναι το έτος καμπής» και «για πρώτη φορά θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης. Θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ».

«Αμέσως μετά τη συμφωνία επαναγοράς ομολόγων, που είναι δύσκολο έργο, (θα κόψει κι άλλο το χρέος μας και θα ολοκληρωθεί στις επόμενες μέρες), το επίκεντρο της πολιτικής μας πλέον θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων» είπε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024