Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευκαιρία για υψηλά κέρδη βλέπουν τα hedge funds στο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων

Ευκαιρία για υψηλά κέρδη βλέπουν τα hedge funds στο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων

Η σχεδιαζόμενη επαναγορά ελληνικού χρέους εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες ευκαιρίες της χρονιάς για μερικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds). Με χρηματοδότηση της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αθήνα σκοπεύει να επαναγοράσει μέρος του χρέους της από ιδιώτες ομολογιούχους, θέτοντας κατώτατο όριο στην τιμή των ομολόγων.

Η σχεδιαζόμενη επαναγορά ελληνικού χρέους εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες ευκαιρίες της χρονιάς για μερικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds).

Με χρηματοδότηση της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αθήνα σκοπεύει να επαναγοράσει μέρος του χρέους της από ιδιώτες ομολογιούχους, θέτοντας κατώτατο όριο στην τιμή των ομολόγων.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα το Reuters, η κίνηση αυτή υπόσχεται σημαντικά κέρδη σε όσους έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε χαμηλότατες τιμές.

Τα funds- συμπεριλαμβανομένου και τoυ Third Point που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ- χτίζουν εδώ και μήνες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι η τιμή τους θα αυξανόταν στο βαθμό που θα μειώνεται ο κίνδυνος ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Μερικοί έχουν ήδη αποκομίσει κέρδη από αυτό το στοίχημα. Η είδηση όμως πως η Αθήνα επαναγοράζει κάθε ευρώ χρέους για 35 σεντς είναι «μποναμάς» για όποιον εξακολουθεί να κατέχει ομόλογα.

«Αυτή είναι πολύ θετική εξέλιξη και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο Αχιλλέας Ρίσβας, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Dromeus Capital. «Η πιθανότητα ενός Grexit έχει μειωθεί σημαντικά», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αχ. Ρίσβας κατέχει ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σήμερα στα 28,5 σεντς στο ευρώ. Τα απέκτησε σε τιμή 18-19 σεντς.

Για τα περισσότερα funds, τα ελληνικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων τους. Τα κέρδη που μπορούν όμως να αποκομίσουν απ’ αυτά μπορεί να είναι μεγάλα.

Η Third Point, με έδρα τη Νέα Υόρκη και 9,3 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά της ομόλογα αποτελούσαν μία από τις πέντε πιο κερδοφόρες θέσεις της για τον Οκτώβριο.

Το fund είχε αγοράσει τα ομόλογα για περίπου 17 σεντς, είπε στους επενδυτές, σε επιστολή με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου που έχει δει το Reuters.

Το hedge fund Adelante Asset Management, που έχει έδρα το Λονδίνο, άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς.

Έχει ήδη πουλήσει μέρος αυτών των τοποθετήσεων, αποκομίζοντας κέρδος 70%.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Τζούλιαν Άνταμς είπε ότι εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα, χαρακτηριζόντάς τα ως «καλή» επένδυση.

«Η χώρα έχει τώρα μια ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά σε μια πιο βιώσιμη βάση. Επιπλέον, με όλη τη βοήθεια και τα λεφτά που παίρνουν θα πρέπει να αρχίσει κάποια ανάπτυξη», σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024