Την πρώτη απόφαση που καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων υιοθέτησε την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Την πρώτη απόφαση που καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων υιοθέτησε την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η πρακτική αυτή που αφορά 140 εκατομμύρια γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι παράνομη σε 20 περίπου αφρικανικές χώρες και στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα καταδικασθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο από τα όργανα του ΟΗΕ.

Περισσότερες από 110 χώρες, ανάμεσά τους 50 κράτη της Αφρικής, υποστήριξαν το κείμενο της απόφασης που καλεί τις χώρες-μέλη να συμπληρώσουν με εκπαιδευτικά και ενημερωτικά μέτρα πρόληψης τις ισχύουσες κατασταλτικές ρυθμίσεις.

«Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να θέσουμε τέλος στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε διάστημα μίας γενιάς. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι περισσότερο κοντά από ποτέ», δήλωσε ο Ιταλός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τσέζαρε Ραγκαλίνι, ένας από τους κύριους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πολύ ισχυρό εργαλείο» για την υπέρβαση των επιφυλάξεων των χωρών στην απαγόρευση της πρακτικής αυτής.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων πλήττει 100 – 140 εκατομμύρια κοριτσιών και γυναικών στον κόσμο.

Η πρακτική αυτή έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες εξαιτίας της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος.

Ο ακρωτηριασμός αφορά τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα και εφαρμόζεται για πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr