Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περιορισμούς στη χρήση οργάνων από εκτελεσθέντες βάζει η Κίνα

Περιορισμούς στη χρήση οργάνων από εκτελεσθέντες βάζει η Κίνα

Η κυβέρνηση της Κίνας θα περιορίσει τη χρήση οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού, καθώς οι Αρχές προωθούν ένα πρόγραμμα δωρεάς οργάνων με σκοπό σταδιακά να διακοπεί αυτή η αμφιλεγόμενη πρακτική. Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα χρειάζονται μοσχεύματα κάθε χρόνο, αλλά μόλις οι 10.000 καταφέρνουν να βρουν και να υποβληθούν σε επέμβαση, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση της Κίνας θα περιορίσει τη χρήση οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού, καθώς οι Αρχές προωθούν ένα πρόγραμμα δωρεάς οργάνων με σκοπό σταδιακά να διακοπεί αυτή η αμφιλεγόμενη πρακτική.

Πρόκειται για το βραχύτερο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το Πεκίνο, αν και από τα σχόλια του αξιωματούχου δεν έγινε σαφές αν η πρακτική θα διακοπεί εντελώς.

Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα χρειάζονται μοσχεύματα κάθε χρόνο, αλλά μόλις οι 10.000 καταφέρνουν να βρουν και να υποβληθούν σε επέμβαση, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2010 απέδωσε πάνω από 1.200 εθελοντικές δωρεές οργάνων, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο τον Τζιεφού.

Όταν επεκταθεί το πρόγραμμα—το οποίο θεσπίστηκε από κοινού με την Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κίνα—θα σημάνει ότι θα υπάρχει «λιγότερη εξάρτηση από τη χρήση οργάνων που δωρίζουν κρατούμενοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο», ανέφερε το πρακτορείο.

Ωστόσο θρησκευτικοί λόγοι –οι Κινέζοι γενικά πιστεύουν στην μετεμψύχωση μετά θάνατον και θέλουν να κρατήσουν το σώμα τους ακέραιο– φαίνεται να εμποδίζουν την διάδοση της πρακτικής.

Σήμερα, πολλά από τα μοσχεύματα προέρχονται από εκτελεσθέντες και αφαιρούνται συχνά χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση των ίδιων ή της οικογένειας.

Το 2007 η Κίνα είχε απαγορεύσει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζωντανούς δότες πλην συζύγων, συγγενών εξ αίματος ή/και υιοθετημένων μελών οικογένειας και, δύο χρόνια αργότερα, το 2009, θέσπισε ένα εθνικό σύστημα συντονισμού των μεταθανάτιων δωρεών οργάνων το 2009.

Ωστόσο, η έλλειψη μοσχευμάτων δημιούργησε το υπόβαθρο για την έξαρση του λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στην Κίνα: το 2009 η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μοσχευμάτων στην Κίνα προέρχονταν από κρατούμενους που θανατώθηκαν.

Πάντως βάσει νόμων που επικυρώθηκαν το 2011 οι κακοποιοί οι οποίοι καταδικάζονται για αφαίρεση οργάνων, εξαναγκασμό σε δωρεά οργάνων ή αφαίρεση οργάνων από έφηβους μπορούν να διώκονται για ανθρωποκτονία.

Ο αριθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών αποτελεί κρατικό μυστικό στην Κίνα, πάντως η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι στη χώρα αυτή εκτελούνται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου μαζί οπότε μάλλον είναι αρκετές εκατοντάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024