Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοντά σε εκεχειρία εμφανίζονται Ισραήλ-Χαμάς ανάμεσα σε επιδρομές και ρουκέτες

Κοντά σε εκεχειρία εμφανίζονται Ισραήλ-Χαμάς ανάμεσα σε επιδρομές και ρουκέτες

Κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως βρίσκονται το Ισραήλ και η Χαμάς. Δεν επιβεβαιώθηκε δήλωση αξιωματούχου της Χαμάς ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε ήδη και θα ίσχυε από τα μεσάνυχτα, ωστόσο διαφαίνεται πως το ενδεχόμενο πλησιάζει -αν και σύμφωνα με την Ha'aretz η κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθεί τώρα «πολύ σκληρή γραμμή» στη διαπραγμάτευση υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αιματηρές επιδρομές στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ ανακοινώνει το θάνατο του πρώτου στρατιώτη από ρουκέτες της Χαμάς. Χτυπήθηκε επίσης κτίριο σε πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ. Στο Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον. Φωτορεπορτάζ...

Κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός έπειτα από επτά ημέρες εχθροπραξιών, καταστροφές και εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, φαίνεται πως βρίσκονται το Ισραήλ και η Χαμάς. Δεν επιβεβαιώθηκε δήλωση αξιωματούχου της Χαμάς ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε ήδη και θα ίσχυε από τα μεσάνυχτα, ωστόσο διαφαίνεται πως το ενδεχόμενο πλησιάζει -αν και σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Ha’aretz η κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθεί τώρα «πολύ σκληρή γραμμή» στη διαπραγμάτευση υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αιματηρές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ ανακοινώνει το θάνατο του πρώτου στρατιώτη από την έναρξη της επιχείρησης σε επίθεση με ρουκέτα στην περιοχή του Εσκόλ στα νότια της χώρας.

Νεκρός έπεσε και Ισραηλινός πολίτης στο μπαράζ ρουκετών της Τρίτης. Έξι πολίτες τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε πολυκατοικία στην πόλη Ρισόν Λεζιόν, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων νότια του Τελ Αβίβ, και άλλοι επτά στη νότια πόλη Ασκελόν.

Η Λωρίδα της Γάζας μετρά μέχρι στιγμής την Τρίτη σήμερα περισσότερους από 20 νεκρούς, ανάμεσά τους εικονολήπτες του δικτύου της Χαμάς. Η ένταση έχει διαχυθεί και στη Δυτική Όχθη, όπου μαίνονται συμπλοκές μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινού στρατού.


Βήματα προς εκεχειρία

Η δήλωση που έκανε στο πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς Αϊμάν Τάχα περί επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας (που θα ετίθετο σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης) δεν επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Μαρκ Ρεγκέβ μιλώντας στο δίκτυο CNN. Διπλωματικός συντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Ha’aretz αναφέρει πως η κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθεί τώρα «πολύ σκληρή γραμμή» στη διαπραγμάτευση και δεν υπάρχει συμφωνία επί προσχεδίου συμφωνίας.

Ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε πως συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, ωστόσο επισήμανε πως βρίσκεται κοντά. Αργότερα μέσα στο βράδυ, άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε ότι η σύναψη εκεχειρίας καθυστερεί λόγω του Ισραήλ που δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις. Ο ίδιος δεν περιμένει σημφωνία πριν την Τετάρτη.

Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό από το πρωί της Τρίτης πως το Ισραήλ έχει «παγώσει» το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα, με μια άτυπη προθεσμία έως την Πέμπτη.

Από την πλευρά της Αιγύπτου, η οποία έχει αναλάβει τη διαμεσολάβηση, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως τα μεσάνυχτα. «Περιμένουμε την ισραηλινή απάντηση» δήλωσε αργά το απόγευμα Αιγύπτιος αξιωματούχος.

«Η ισραηλινή επίθεση θα τερματιστεί την Τρίτη» είχε δηλώσει το μεσημέρι της Τρίτης ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι, αναφέροντας πως αναμένει εντός της ημέρας θετική έκβαση των προσπαθειών για επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Στη Μέση Ανατολή έφτασε αργά την Τρίτη η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, εξέλιξη που από μόνη της υποδεικνύει πως η διπλωματική διέξοδος βρίσκεται πιο κοντά.

Σε κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αργά την Τρίτη, δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Έφτασε στο Ισραήλ κομίζοντας σαφές μήνυμα από τον Μπαράκ Ομπάμα «για σθεναρή και ακλόνητη» υποστήριξη προς το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, πρόσθεσε η υπουργός.

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με όλα τα μέρη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου προς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, που θα εγγυάται ασφάλεια για τους κατοίκους του νότιου Ισραήλ και ποιότητα ζωής για εκείνους της Γάζας, επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι θα προτιμούσε μια μακρόχρονη εκεχειρία από μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, είπε όμως ότι δεν θα αποφύγει την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης αν είναι αναγκαία.

Καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες κορυφώνονται, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε την τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μοχάμεντ Μούρσι σε ένα 24ωρο. Ο Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της βίας στη Γάζα και επαίνεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για το ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μία διπλωματική προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηρεμίας» ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μπεν Ρόουντς, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Μούρσι είναι ειλικρινής στην πρόθεσή του να αποκαταστήσει τη ηρεμία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ τείνει «ένα χέρι προς τους γείτονές του που επιθυμούν την ειρήνη», όμως στο άλλο κρατά «γερά και σταθερά το σπαθί του Δαβίδ εναντίον όσων θέλουν να εξαφανιστεί αυτή η χώρα».

Ο ίδιος ανέφερε πως το Ισραήλ επιθυμεί να βρεθεί μία μακροπρόθεσμη διπλωματική λύση στην κρίση στη Γάζα, αλλά δεν θα διστάσει να κλιμακώσει την στρατιωτική του επιχείρηση εναντίον των Παλαιστίνιων μαχητών αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Αν μπορέσει να εφαρμοστεί μια μακροπρόθεσμη λύση μέσω της διπλωματικής οδού, τότε το Ισραήλ θα είναι ένας πρόθυμος εταίρος σε μια τέτοια λύση» σημείωσε ο Νετανιάχου μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

«Εγκαταλείψτε αμέσως τα σπίτια σας»…

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Αμυντικός Πυλώνας» ξεπερνούν τους 126 -πολλοί εκ των οποίων άμαχοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά-, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 900. Από ισραηλινής πλευράς, έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις πολίτες σε επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες την περασμένη Πέμπτη και ένας στρατιώτης και ένας πολίτης σήμερα, Τρίτη.

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς το απόγευμα, ανάμεσά τους δύο εικονολήπτες του τηλεοπτικού σταθμού Al-Aqsa που πρόσκειται στη Χαμάς. Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συνοικία Σουτζαΐγια και ένας τέταρτος σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια. Αργά το βράδυ χτυπήθηκε και το κτίριο στο οποίο βρίσκεται το γραφείο του AFP, χωρίς τραυματισμούς δημοσιογράφων που βρίσκονταν σε αυτό.

Συνολικά την Τρίτη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 Παλαιστίνιοι.

Πανικός προκλήθηκε, εν τω μεταξύ, σε περιοχές όπου η ισραηλινή αεροπορία έριξε φυλλάδια καλώντας τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους.

«Για τη δική σας ασφάλεια, σας ζητάμε να εγκαταλείψετε αμέσως τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης» έγραφαν τα φυλλάδια στα αραβικά, ενώ το κείμενο συνοδευόταν από ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζονταν οι δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο της πόλης.

Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης–Μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες

Απαντώντας στις ισραηλινές επιδρομές, η Χαμάς εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών την Τρίτη στο Νότιο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο 18χρονού στρατιώτη από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε το πρωί από τη Γάζα στην περιοχή του Εσκόλ στο νότιο Ισραήλ. Είναι ο πρώτος στρατιώτης που σκοτώνεται από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Κατά το υπουργείο Άμυνας, ένας ισραηλινός πολίτης Βεδουίνος από την περιοχή του Νεγκέβ σκοτώθηκε επίσης από ρουκέτα, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια περιοχή.

Ρουκέτα που έπληξε επίσης πολυκατοικία στην πόλη Ρισόν Λεζιόν του Ισραήλ, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων νότια του Τελ Αβίβ. Μέρος του κτιρίου τυλίχτηκε στις φλόγες και οι πληροφορίες της Jerusalem Post κάνουν λόγο για έξι τραυματίες. Άλλοι επτά Ισραηλινοί τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με ρουκέτες στη νότια πόλη Ασκελόν.

Για δεύτερη φορά από την έναρξη της κρίσης ρουκέτα εκτοξεύτηκε και προς την Ιερουσαλήμ, η οποία κατέπεσε στη Δυτική Όχθη. Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και οι πεζοί έτρεχαν να βρουν καταφύγιο. Από το πρωί της Τρίτης έχουν εκτοξευτεί 140 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, προειδοποίησε ταυτόχρονα σε ένα σπάνιο ηχογραφημένο μήνυμά του ότι το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει ακριβά εάν διανοηθεί να εισβάλει στη Γάζα».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ραδιοφωνικό σταθμό της Χαμάς Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν στη Γάζα έξι φερόμενους ως συνεργάτες του Ισραήλ. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε Παλαιστίνιους να επιβαίνουν σε μηχανές και να σέρνουν το σώμα ενός άνδρα που κατηγορούν ότι είναι συνεργάτης του Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024