Μεταξύ Γάζας και Συρίας το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών
Η ανάφλεξη στη Γάζα έχει εκτοξευτεί στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των «27» στις Βρυξέλλες και έρχεται να προστεθεί στο πολύπλοκο και εκρηκτικό μωσαϊκό της Μέσης Ανατολής με το οποίο θα ασχοληθεί η ευρωπαϊκή διπλωματία. «Είμαστε ανήσυχοι για τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων» επανέλαβε η Κάθριν Άστον προ του συμβουλίου. Παράλληλα, οι «27» θα εξετάσουν την στάση τους απέναντι στον νεοσχηματισθέντα συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά δεν αναμένεται να ακολουθήσουν το Παρίσι και να τον αναγνωρίσουν πλήρως.
Η ανάφλεξη στη Γάζα έχει εκτοξευτεί στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των «27» στις Βρυξέλλες και έρχεται να προστεθεί στο πολύπλοκο και εκρηκτικό μωσαϊκό της Μέσης Ανατολής με το οποίο θα ασχοληθεί η ευρωπαϊκή διπλωματία. Παράλληλα, οι «27» θα εξετάσουν την στάση τους απέναντι στον νεοσχηματισθέντα συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά δεν αναμένεται να ακολουθήσουν το Παρίσι και να τον αναγνωρίσουν πλήρως.
«Είμαστε ανήσυχοι για τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων» επανέλαβε η Κάθριν Άστον προ του συμβουλίου τη Δευτέρα.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι «οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα στο Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν» και τόνισε ότι η κρίση μπορεί να υπερπηδηθεί μόνο με «μακροπρόθεσμη λύση».
Όσον αφορά τη Συρία, η ΕΕ έχει επανειλημμένως κάνει έκκληση για τη συσπείρωση της συριακής αντιπολίτευσης που επιχειρεί να ανατρέψει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ με στόχο τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης από την οποία μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περίπου 38.000 άνθρωποι.
Σε αυτή τη βάση, εκτιμάται ότι οι «27» θα κρατήσουν στάση αναμονής για τη σύνθεση του «Εθνικού Συνασπισμού» πριν προχωρήσουν σε πλήρη αναγνώρισή του. Ενδεικτικά, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι το Λονδίνο θα ήθελε να πληροφορηθεί περισσότερα για τα σχέδια του νέου πολιτικού σχηματισμού πριν προχωρήσει σε αναγνώρισή του.
Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, προσερχόμενος στο συμβούλιο, επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο περιμένει τουρκικό αίτημα στο ΝΑΤΟ για ανάπτυξη Patriot στη μεθόριο με τη Συρία. «Εάν ένας σύμμαχός μας ζητήσει τέτοιο μέτρο, είναι σαφές ότι θα το αντιμετώπισουμε με ανοικτό τρόπο και αλληλεγγύη» είπε ο υπουργός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Κόντρα Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για την ακρίβεια στη Βουλή – «Θα λάβει μέτρα ή θα συνεχίσει να “λυπάται και να θυμώνει”;»
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
- BBC: «Στην Άρσεναλ με 40 εκατ. ευρώ ο Τζόλης»
- Η διατροφή που κρατά το κουνέλι σας υγιές, δραστήριο και χαρούμενο
- Οι 10 καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2026 – Ποιοι κυριαρχούν, ποιοι υποχωρούν και πού βρίσκεται η Αθήνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442