Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν είναι διαχειρίσιμη η κρίση» λέει ο Ερυθρός Σταυρός για τη Συρία

«Δεν είναι διαχειρίσιμη η κρίση» λέει ο Ερυθρός Σταυρός για τη Συρία

Κραυγή αγωνίας από τον Ερυθρό Σταυρό για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία που διαρκώς επιδεινώνεται σε σημείο που όπως αναφέρει η οργάνωση δεν μπορεί πλέον να την αντιμετωπίσει.  «Υπάρχουν πολλά νεκρά σημεία, όπου δεν φθάνει καθόλου βοήθεια, δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, ούτε πόσοι άνθρωποι πλήττονται» δηλώνει ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Την ίδια στιγμή, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ προειδοποιεί πως θα ήταν αφόρητο το κόστος μίας ξένης στρατιωτικής επέμβασης και διαμηνύει ότι «θα ζήσει και θα πεθάνει στη Συρία».

Κραυγή αγωνίας από τον Ερυθρό Σταυρό για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία που διαρκώς επιδεινώνεται σε σημείο που όπως αναφέρει η οργάνωση δεν μπορεί πλέον να την αντιμετωπίσει. Την ίδια στιγμή, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ προειδοποιεί πως θα ήταν αφόρητο το κόστος μίας ξένης στρατιωτικής επέμβασης και διαμηνύει ότι «θα ζήσει και θα πεθάνει στη Συρία».

«Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε με αρκετή ταχύτητα τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία Υπάρχουν πολλά νεκρά σημεία, όπου δεν φθάνει καθόλου βοήθεια, δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, ούτε πόσοι άνθρωποι πλήττονται» δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), Πέτερ Μάουερ.

«Οι μάχες επεκτείνονται και κατά συνέπεια υπάρχουν περισσότεροι τραυματίες, περισσότερες εστίες κρίσης» δήλωσε ο Πέτερ Μάουρερ καθώς η πρόσβαση σε πολλές περιοχές παραμένει αδύνατη και οι πληροφορίες για την κατάσταση είναι τελείως αποσπασματικές.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού εξήγησε ότι ο διεθνής οργανισμός κατόρθωσε από το καλοκαίρι να διευκολύνει την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, την είσοδο φορτηγών για τη μεταφορά της, την πρόσβαση σε αποκλεισμένες περιοχές, όπως εδώ και λίγες ημέρες σε δύο συνοικίες της πόλης Χομς.

Όμως ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει πρόσβαση στο Χαλέπι, για παράδειγμα. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις συριακές αρχές για να λάβει άδεια επίσκεψης και άλλων κρατουμένων.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις σχετικά με την εκτροπή της βοήθειας από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο, ο Πέτερ Μάουρερ υπενθύμισε ότι είναι ο υποχρεωτικός συνομιλητής που έχει ορισθεί από τις συριακές αρχές. «Πρέπει να περάσουμε από αυτούς, αλλά ο διάλογός μας τα δύο τελευταία χρόνια μάς έχει επιτρέψει να εξηγήσουμε καλύτερα τι σημαίνει ουδετερότητα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» είπε.

«Η Ερυθρά Ημισέληνος στη Δαμασκό μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στην κυβέρνηση, αλλού μπορεί να είναι πιο κοντά στις ανάγκες του πληθυσμού» ανέφερε.

Άσαντ: «Θα ζήσω και θα πεθάνω στη Συρία»

Σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση παραμένει ως έχει με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να δηλώνει πως δεν «βλέπει» τη Δύση να πραγματοποιεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και να προειδοποιεί πως το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν αφόρητο.

«Πιστεύω πως το κόστος μιας ξένης επέμβασης στη Συρία -αν συμβεί- θα ήταν μεγαλύτερο απ’ όσο θα μπορούσε να αντέξει ολόκληρος ο κόσμος. Αυτό θα είχε αποτέλεσμα ντόμινο που θα επηρέαζε τον κόσμο από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό» δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Δεν πιστεύω πως η Δύση προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αν το κάνουν, κανένας δεν μπορεί να πει τι θα συμβεί μετά» αναφέρει επίσης στα σχόλιά του, που δημοσιεύθηκαν στα αραβικά στον αραβόφωνο ιστότοπο του Russia Today.

Ο Άσαντ απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις να αποχωρήσει με ασφάλεια από τη χώρα και δήλωσε πως θέλει «να ζήσει και να πεθάνει» στη Συρία. «Δεν είμαι μια μαριονέτα που κατασκευάστηκε από τη Δύση για να πάω στη Δύση ή σε μία άλλη χώρα […] Είμαι Σύρος και οφείλω συνεπώς να ζήσω και να πεθάνω στη Συρία» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024