
Παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη για τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων
Προτάσεις για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αιτούμενοι συντάξεως, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στη διεκπεραίωση του αιτήματος, περιλαμβάνει πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Ειδικότερα, θα μπορούσε να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης στον υπάλληλο που αποχωρεί χρηματικού ποσού ως «έναντι», το οποίο θα καθορίζεται σε ποσοστό επί των μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών του έως 6 μηνών και θα χορηγείται από την υπηρεσία του.
Προτάσεις για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αιτούμενοι συντάξεως, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στη διεκπεραίωση του αιτήματος, περιλαμβάνει πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ειδικά, μετά το 2010 η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε ότι έχει αυξηθεί η καθυστέρηση διεκπεραίωσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, εξαιτίας και της διόγκωσης του αριθμού αυτών που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά και της μείωσης του προσωπικού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας στα τρέχοντα πραγματικά δεδομένα.
Ειδικότερα, θα μπορούσε να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης, στον υπάλληλο που αποχωρεί, χρηματικού ποσού ως «έναντι», το οποίο θα καθορίζεται σε ποσοστό επί των μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών του έως 6 μηνών και θα χορηγείται από την υπηρεσία του.
Το ποσό αυτό θα αναγράφεται στο -ήδη προβλεπόμενο- Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), που υποχρεωτικά αποστέλλεται στη Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων.
Με τον τρόπο αυτό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει τη δυνατότητα να συμψηφίζει με ασφάλεια το -ήδη πιστωμένο και αναγραφόμενο στο ΔΑΥΚ ως «έναντι»- χρηματικό ποσό με την σύνταξη που τελικά δικαιούται.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σημειώνει η Αρχή, οι υπάλληλοι ή λειτουργοί και στρατιωτικοί που αποχωρούν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιεστικά προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, τα οποία συνεπάγεται η ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συγκινήθηκε στο «αντίο» του ο Ντεσάν: «Δύο, τρία μηνύματα με έκαναν να κλάψω – Θα μου λείψει η Εθνική» (vid)
- Ουκρανία: Μαίνεται η πολιτική κρίση – Γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο των διαδηλωτών ο αρχιστράτηγος Σίρσκι
- Προβλήματα σύνδεσης στο Facebook – Εκατοντάδες αναφορές από χρήστες για «μη διαθέσιμη» σελίδα
- Τούχελ: «Η Αγγλία έχτισε περισσότερα σε όλο το Μουντιάλ από όσα έχασε σε 30 λεπτά»
- Οι πρώτοι ινφλουένσερ στον κόσμο ήταν Γάλλοι, εμφανίστηκαν μετά την Επανάσταση και «μπέρδεψαν» τις τάξεις
- Μεσσηνία: Στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες για κατ’ εξακολούθηση εμπρησμούς
