Σαν σήμερα έφυγε ένας μεγάλος συγγραφέας. Στην τηλεόραση έγινε η μεταφορά του βιβλίου του “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, με εξαιρετική επιτυχία την περίοδο 75-76.
Νίκος Καζαντζάκης (1883 – 1954)
Μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως.

Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 74 ετών.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Η μόνη τηλεοπτική μεταφορά έργου του Νίκου Καζαντζάκη ήταν “ο Χριστός ξανασταυρώνεται”.

“Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”

Είναι μία τηλεοπτική δραματική σειρά που προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1975-1976 και συντάραξε το τηλεοπτικό κοινό, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
Το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και με το οποίο η ΕΡΤ έκανε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα στην παραγωγή μεγάλων ποιοτικών τηλεοπτικών σειρών. Η σειρά προβλήθηκε σε 50 επεισόδια των 45 λεπτών και σήμερα σώζεται σε 18 επεισόδια των 50 λεπτών. Η διασκευή για την τηλεόραση ήταν του Νότη Περγιάλη, και του Γεράσιμου Σταύρου και η σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη.
Πρωταγωνιστές: Κάτια Δανδουλάκη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Φούντας, Γεωργία Βασιλειάδου, κ.α.

Δείτε το video από την εκπομπή “Εποχές και Συγγραφείς”.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Αρχείου της ΕΡΤ
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (26 Οκτωβρίου 1957),
ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων της, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ
«ΚΟΧΛΙΑΣ».
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ασκητική», που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1927 και περικλείει τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές ανησυχίες του συγγραφέα. Το δοκιμιακό αυτό έργο -στο οποίο ο συγγραφέας εκφράζει τις ιδέες του για τον Θεό, τον άνθρωπο, τη ζωή και το θάνατο- παρουσιάζεται μέσα από αναγνώσεις κειμένων με τη φωνή του Μάνου Κατράκη και με δραματοποιημένες σκηνές, στις οποίες εμφανίζεται ο Βασίλης Παπαβασιλείου.
Ο φιλόλογος και μεταφραστής στην αγγλική γλώσσα της «Οδύσσειας» και της «Ασκητικής» Κίμων Φράιερ, μιλάει για τον Νίκο Καζαντζάκη, αφηγείται κοινές τους στιγμές και αναφέρεται στη σημασία των δύο έργων του συγγραφέα που μετέφρασε. Στην εκπομπή παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ προβάλλεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ψυχαγωγία

ΕΛΑΣ: «Το κόμμα χρειάζεται και τη δική σου φωνή, οικοδομούμε από κοινού ένα μέλλον για όλες και όλους»

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να περιορίζεται στις εθνικές εκλογές κάθε 4 χρόνια, αλλά να λειτουργεί καθημερινά» αναφέρει η ΕΛΑΣ ζητώντας από όσους πιστεύουν στο νέο πολιτικό εγχείρημα να γίνουν μέλη μπαίνοντας στην πλατφόρμα myelas.gr.

Σύνταξη

Άγριος καβγάς εργατών σε στέγη στο Ντιτρόιτ: Έπεσαν από την οροφή και συνέχισαν να παλεύουν στον κήπο

Viral έχει γίνει βίντεο από το Ντιτρόιτ, στο οποίο εργάτες που πραγματοποιούσαν εργασίες σε στέγη κατοικίας πιάνονται στα χέρια, πέφτουν από την οροφή κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και, παρά την πτώση, συνεχίζουν τον καβγά στο έδαφος

Σύνταξη

Επίθεση με γκαζάκια σε είσοδο πολυκατοικίας - Τι ερευνούν οι Αρχές

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε τζάμια τόσο της συγκεκριμένης πολυκατοικίας όσο και σε παρακείμενα κτίρια - Τρία γκαζάκια και ένα μπιτόνι με βενζίνη αποτέλεσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό

Σύνταξη
Όλες οι Ειδήσεις