Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση 2,4% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις άγονες γραμμές

Αύξηση 2,4% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις άγονες γραμμές

Αυξημένα κατά 2,4% θα πωλούνται τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για επιβάτες, ΙΧ αυτοκίνητα, φορτηγά και δίκυκλα με προορισμό κάποιο νησί της άγονης γραμμής, όπου ισχύει το κρατικό ναυλολόγιο, φέρνοντας νέα επιβάρυνση στα ήδη γονατισμένα νοικοκυριά. Ειδικότερα με απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας ορίζεται η αύξηση του κρατικού ναυλολογίου σε ποσοστό αντίστοιχο του ποσοστού αύξησης του πληθωρισμού του 2011, δηλαδή 2,4%. Η απόφαση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 20-10-2012.

Αυξημένα κατά 2,4% θα πωλούνται τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για επιβάτες, ΙΧ αυτοκίνητα, φορτηγά και δίκυκλα με προορισμό κάποιο νησί της άγονης γραμμής, όπου ισχύει το κρατικό ναυλολόγιο, φέρνοντας νέα επιβάρυνση στα ήδη γονατισμένα νοικοκυριά.

Ειδικότερα με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη ορίζεταιγια την τρέχουσα περίοδο, δηλαδή από 01-05-2012 έως και 30-04-2013, η αναπροσαρμογή (αύξηση) του κρατικού ναυλολογίου σε ποσοστό αντίστοιχο του ποσοστού αύξησης του πληθωρισμού του 2011, δηλαδή 2,4%.

Η απόφαση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 20-10-2012.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση εφαρμόζεται σε συνδέσεις στις οποίες έχει υπογραφεί είτε σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας αποκλειστικής εξυπηρέτησης (άνευ μισθώματος) είτε σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έναντι μισθώματος.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι με το κρατικό ναυλολόγιο το υπουργείο καθορίζει την ανώτατη τιμολόγηση της οικονομικής θέσης επιβατών, των ΙΧΕ οχημάτων μήκους μέχρι 4,25 μέτρα καθώς και την τιμή ανά μέτρο στα φορτηγά.

Οι ναύλοι για τις λοιπές κατηγορίες οχημάτων και θέσεις επιβατών (διακεκριμένη θέση, κλίνες κ.λπ.) καθορίζονται ελεύθερα από 01/11/2002.

Η τελευταία αύξηση στο κρατικό ναυλολόγιο για τις άγονες γραμμές έγινε το 2008, οπότε με την απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από την 1/5/2008, οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξεως του 8%.

Έκτοτε και έως σήμερα, παρά την αύξηση στην τιμή των καυσίμων και τις αιτιάσεις των πλοιοκτητών, δεν είχε αναπροσαρμοστεί.

Το ποσό στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που πληρώνουν οι επιβάτες διαμορφώνεται με ένα άθροισμα του καθαρού ναύλου, του επίναυλου 3% (σ.σ. το τέλος αυτό στα εισιτήρια αποδίδεται στο συνολικό ποσό των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα), των εισφορών για λιμενικά τέλη που είναι 5% και του ΦΠΑ που είναι, σήμερα, 13% για τους επιβάτες και 23% για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.

Σημειώνεται ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι άλλα για τους επιβάτες και άλλα για τα οχήματα φορτηγά και δίκυκλα.

Πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ αναφέρουν, ότι ο προϋπολογισμός για τις άγονες γραμμές θα είναι, για το 2013, μειωμένος κατά περίπου 10%, από τα 94 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί, συνολικά, πέρυσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024