Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ισραηλινό μπλόκο στο Estelle λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας

Περίπου 30 μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας, το ιστιοφόρο Estelle που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, περικυκλώθηκε από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, που ανέκοψε την πορεία του και κομάντος ανέβηκαν σ' αυτό. Όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, αναφέρει η ελληνική πρεσβεία στο ισραήλ. Το Estelle ρυμουλκείται στο λιμάνι Ασντόντ. Κατά πληροφορίες, οι ακτιβιστές θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης και εκεί θα μπορέσουν να τους επισκεφθούν οι πρέσβεις των χωρών τους. Στο Estelle βρίσκονται πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλοι τρεις Ευρωπαίοι βουλευτές όπως και δύο Ισραηλινοί.

Όλοι οι επιβάτες του σκάφους «Estelle» είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις.

Το ιστιοφόρο Estelle σημαίας Φινλανδίας, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, περικυκλώθηκε περίπου 30 μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας από σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία ανέκοψαν την πορεία του και κομάντος ανέβηκαν σ’ αυτό. Η επιχείρηση δεν ήταν βίαιη και -κατά τις πληροφορίες- όλοι οι ακτιβιστές είναι καλά στην υγεία τους.

Το Estelle ρυμουλκείται στο λιμάνι Ασντόντ, όπου αναμένεται να φθάσει το απόγευμα του Σαββάτου.

Κατά τις πληροφορίες, οι 30 ακτιβιστές θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης και εκεί θα μπορέσουν να τους επισκεφθούν οι πρεσβευτές των χωρών τους. Στο Estelle βρίσκονται πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τους ακτιβιστές θα ζητηθεί να υπογράψουν ότι επιχείρησαν παράνομη είσοδο στο Ισραήλ και θα απελαθούν.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επιφυλακή για την ασφάλεια των ακτιβιστών, ενώ κατά τις πληροφορίες ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ μεταβαίνει στο λιμάνι Ασντόντ.

Το πλοίο μετέφερε 41 τόνους τσιμέντο, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, μουσικά όργανα και 300 μπάλες ποδοσφαίρου στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το χρονικό της επιχείρησης

Σύμφωνα με τα μηνύματα που μεταδίδονταν από τους ακτιβιστές, λίγο μετά τις 11 το πρωί ισραηλινά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν το Estelle. Οι Ισραηλινοί ζήτησαν από το Estelle να απομακρυνθεί. Οι επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο δήλωσαν στις ισραηλινές Αρχές ότι επιθυμούν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Περιπου στις 11:30 μεταδόθηκαν μηνύματα από τους ακτιβιστές ότι το Estelle «δέχεται επίθεση». Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, το ιστιοφόρο δέχθηκε «επίθεση σε διεθνή ύδατα», αρκετά μίλια από τη Γάζα και στα ανοιχτά της Αιγύπτου, και προσπαθούσαν να ανέβουν στο πλοίο κομάντος.

Περίπου στις 12:00 το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι το σκάφος αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκε κανένας στη διάρκεια της επιχείρησης των κομάντος. Κατά τις ισραηλινές Αρχές, αφού το Estelle αγνόησε την εντολή να απομακρυνθεί, ρυμουλκείται στο λιμάνι Ασντόντ.

Το ελληνικό τμήμα της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για την Γάζα» ανέφερε ότι το Estelle αναμένεται να φθάσει στο Ασντόντ περίπου στις 17:00. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος. Η επικοινωνία με το πλοίο, πάντως, έχει διακοπεί.

Στο Estelle επιβαίνουν πέντε ευρωπαίοι βουλευτές: ο Ρικάρντο Σίξτο Ιγκλέσιας από την Ισπανία, ο Σβεν Μπρίτον από τη Σουηδία, ο Άξελ Χάγκεν από τη Νορβηγία, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοντέλας από την Ελλάδα, καθώς και ο Καναδός βουλευτής Τζιμ Μάνλι. Στο πλοίο βρίσκονται και δύο Ισραηλινοί, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Συνολικά, στο πλοίο επιβαίνουν 30 άτομα.

Μηνύματα από Αλ.Τσίπρα και ΚΚΕ

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ: «Σε αυτό το ιστιοφόρο επιβαίνουν δύο μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλλελεγγύης συμμετέχουν δύο μέλη μας».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μήνυμα αλληλεγγύης ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα προς ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία».

Μετά την ισραηλινή επιχείρηση στο πλοίο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν άμεσα για να προστατευθεί η ζωή των επιβαινόντων.

«Η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Estelle αποτελεί ένα
ακόμα δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ που
εγκληματεί ασταμάτητα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τη
στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει να
σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να διακοπεί εδώ και τώρα η
στρατιωτική συμφωνία – συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ»
επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στην αποστολή το ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία τους απότρεπε από τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία αυτή.

Το φινλανδικό πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Σουηδία έφτασε στη Νάπολη της Ιταλίας στις 4 Οκτωβρίου, αφού είχε περάσει από την Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Το Estelle σκόπευε να μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας σχολικό και ιατρικό υλικό καθώς και υλικά οικοδομών.

Το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό, από εδάφους, αέρος και θάλασσας, στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2006 μετά τη σύλληψη ενός Ισραηλινού στρατιώτη και ενισχύθηκε όταν ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής η Χαμάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024