Την έντονη αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος Γιάννη Δραγασάκη προκάλεσαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και βαριές εκφράσεις κατά των μεταναστών, τους οποίους χρησιμοποίησε η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια.

Στη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης η βουλευτής αποκάλεσε τους μετανάστες τρισάθλιους και υπάνθρωπους.

Ο Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε την κ. Ζαρούλια να σέβεται τους συνανθρώπους της και ζήτησε να καταγράφονται όλα όσα λέει στα πρακτικά της Βουλής και να σταλούν στην Διάσκεψη των Προέδρων για να τοποθετηθεί για αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά της βουλευτού, που εκθέτει, όπως είπε, τη χώρα στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης σημείωσε ότι δεν θέλει να μπει σε ένα τέτοιο διάλογο, καθώς οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και σε αυτές τις θέσεις δεν χωράνε λογικές διακρίσεων.

Στην αντιπαράθεση, παρενέβησαν και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα τους ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Χρήστος Παππάς, που επιτέθηκαν στο Γιάννη Δραγασάκη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αφήνει την κομματική του ταυτότητα όταν ανεβαίνει στην έδρα.

«Ευτυχώς που αναγνωρίζετε τη λειτουργία του προεδρείου. Ελπίζω κάποτε να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει και η δημοκρατία που πρέπει να σεβαστείτε» αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης.

Λίγο αργότερα, το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων η οποία καταδίκασε την ανάρμοστη συμπεριφορά της κ. Ζαρούλια.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης χαρακτήρισε ήπια και σωστή τη στάση που τήρησε ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι η στάση του προεδρείου εκφράζεται ενιαία.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε ότι ο κανονισμός της Βουλής θα εφαρμόζεται αυστηρά και απαρέγκλιτα.

Να σημειωθεί ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ακόμα και την αποβολή του βουλευτή από την αίθουσα της Ολομέλειας, όταν η συμπεριφορά του δεν συνάδει με την ευπρέπεια και το ήθος του κοινοβουλίου.

Όλοι οι διάλογοι

Όλη η αντιπαράθεση, όπως καταγράφησαν στα πρακτικά της Βουλής, είχε ως εξής:

Ελένη Ζαρούλια: Είναι ντροπή να ελληνοποιείτε λαθρομετανάστες με τον κατάπτυστο νόμο Ραγκούση -όπου δεν απαιτούνται διακόσιοι ψήφοι και πλέον, να το σημειώσουμε αυτό- και να βγαίνουν δήμαρχοι με ψήφους λαθρομεταναστών οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, την Ελλάδα του Πλάτωνος και των φιλοσόφων. Να εξισώνετε τους ομογενείς μετανάστες με τον κάθε λογής υπάνθρωπο, που έχει εισβάλει στην πατρίδα μας, με τις κάθε λογής αρρώστιες που κουβαλάει. Αυτό είναι ένα αίσχος. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν είναι νοητό οι Έλληνες του εξωτερικού να μην έχουν αποφασιστικό ρόλο για τα τεκταινόμενα στη χώρα τους και να έχει ο κάθε Αλή, Χασάν, Αμπντούλ και δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος τριτοκοσμικός, ο οποίος δεν έχει υπηρετήσει και δεν έχει φορέσει το τιμημένο χακί, ούτε έχει πληρώσει φόρους στο Κράτος. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ομογενείς μας, οι κύριοι Σιταρόπουλος και Γιακουμόπουλος, σε πρώτη φάση, με εκδοθείσα απόφαση στις 8/7/2010, είχαν κερδίσει αυτό το δικαίωμα από το Α’ Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Των δικαιωμάτων του ανθρώπου», λέξεις που σας αρέσει να χρησιμοποιείτε όταν πρόκειται για τον κάθε τρισάθλιο και όχι για τον Έλληνα πολίτη αυτής της χώρας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γιάννης Δραγασάκης): Κυρία συνάδελφε, πιστεύω αυτά που είπατε τώρα, θα τα πείτε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης που συμμετέχετε.
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Μακάρι. Αν μου δοθεί η ευκαιρία. Είμαι αναπληρωματικό μέλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ. Δραγασάκης): Ονομάζετε «τρισάθλιους»…
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Δεν έχω δικαίωμα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Με ακούτε;
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Σας ακούω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ονομάζετε «τρισάθλιους» συνανθρώπους, επειδή συμβαίνει να διαφωνείτε μαζί τους; Μιλήστε με πολιτικούς όρους αν θέλετε και με σεβασμό στον πανανθρώπινο πολιτισμό.
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Μάλιστα. Να μιλήσω. Το Σώμα Δικαστών απεφάνθη, λοιπόν, με πέντε ψήφους έναντι δύο, ότι η προσφυγή αυτών των συμπατριωτών μας ήταν παραδεκτή. Η κυβέρνηση, όμως, του George Jeffrey Papandreou αιτήθηκε στις 7/10/2010 την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης του Δικαστηρίου κι έχασαν το δικαίωμα να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 15/3/2012, όπως είχαν κάθε δικαίωμα σύμφωνα με τη Σύσταση Rec (2004) 11 της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη – μέλη επί των νομικών, επιχειρησιακών και τεχνικών προτύπων για την ηλεκτρονική ψήφο. Μόνο στους Έλληνες ομογενείς δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα. Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Τούρκοι, Βούλγαροι, Μολδαβοί, παντού εξασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Κυρία Ζαρούλια, σας παρακαλώ πολύ. Δεν έχετε το λόγο. Παρακαλώ επίσης τη γραμματεία να κοινοποιήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων τα Πρακτικά από την ομιλία της κυρίας συναδέλφου.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ (Χρυσή Αυγή): Αν ήμουν, όμως, η κ. Ρεπούση θα ήταν αλλιώς.
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ (Χρυσή Αυγή): Ζήτω η Δημοκρατία.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, την ιδεολογικά φορτισμένη επίθεση, για την Κυβέρνηση την προσπερνώ και δεν έχω να κάνω απολύτως κανένα σχόλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε. Απαντήστε σε ό,τι αφορά στην Κυβέρνηση αλλά ετέθησαν και γενικότερα θέματα. Νομίζω ότι όλοι έχουμε μια ευθύνη να απαντούμε σ’ αυτά.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Επιτρέψτε μου να προσδιορίζω μόνος μου τη θέση μου. Εγώ δε θέλω να μπω σε ένα τέτοιο διάλογο, γιατί οι απόψεις όλων εδώ και της Κυβέρνησης κυρίως, την οποία εκπροσωπώ σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι ξεκάθαρες. Δεν μπορούμε ούτε τη λογική των διακρίσεων να αποδεχθούμε, ούτε τίποτα άλλο…
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Μην κάνετε διακρίσεις… Φέρνετε τη Δημοκρατία στα μέτρα σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ. Δραγασάκης): Πριν προχωρήσω στην επόμενη επίκαιρη ερώτηση θέλω να δηλώσω ότι δεν είμαι σε διάλογο, ως βουλευτής, με την κα Ζαρούλια. Αλλά ως Προεδρείο εκτίμησα ότι πολλές από τις διατυπώσεις της εκθέτουν την Ελλάδα στο εξωτερικό, σε ό,τι αφορά διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και γι’ αυτό, όπως είπα, θα ζητήσω η Διάσκεψη των Προέδρων να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ομιλίας της κας Ζαρούλια και να πάρει θέση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Χρυσή Αυγή): Εσείς φοβάστε το εξωτερικό. Εμείς δε φοβόμαστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Δεν έχετε το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ (Χρυσή Αυγή): Εσείς και το κόμμα σας έχετε εξοκείλει τη χώρα. Μα είναι δυνατόν να μιλάτε εσείς; Όλο το σύμπαν γελά με την Ελλάδα, όπως την έχετε καταντήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Δεν έχετε το λόγο. Υπάρχει ένας ανθρώπινος πολιτισμός που δεν έχει όρια. Δεν έχει όρια ο ανθρώπινος πολιτισμός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ (Χρυσή Αυγή): Σα δε ντρέπεστε λίγο, λέω εγώ! Σα δε ντρέπεστε λίγο!
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Να πάτε στη Διάσκεψη των Προέδρων να μας βάλετε πρόστιμο.
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Είμαστε η μόνη χώρα στην οποία δεν έχουν ψήφο οι ομογενείς. Μέχρι και οι Πακιστανοί έχουν. Ούτε τριτοκοσμική χώρα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Παρακαλώ, να γράφονται στα Πρακτικά όλα όσα λέγονται.
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: Μα, εμείς θέλουμε να γράφονται στα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Να γράφονται όλα όσα λέγονται.

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μα, εμείς θέλουμε. Εσείς δεν τα γράφετε. Κλείστε και το κανάλι της Βουλής…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Συνεχίστε, συνεχίστε, συνεχίστε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Η Χρυσή Αυγή…

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Συνεχίστε. Πέστε όλο το πιστεύω σας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μην ειρωνεύεστε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι υπάρχει Προεδρείο.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Να αφήνετε την κομματική σας ταυτότητα έξω από αυτήν την Αίθουσα, όταν ανεβαίνετε σ’ αυτή τη θέση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Ολοκληρώσατε;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Όταν ανεβαίνετε σ’ αυτή τη θέση την κομματική σας ταυτότητα να την αφήνετε πίσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Μιλάω ως Προεδρεύων της Βουλής.
ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ: Μιλάτε ως εκπρόσωπος κόμματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γ.Δραγασάκης): Μιλάω ως Προεδρεύων της Βουλής και ελπίζω κάποτε να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει και δημοκρατία που πρέπει να σεβαστείτε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο