Την έντονη αντίθεσή του στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος μετά την συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τον Φεβρουάριο του 2012 με τα μέτρα που ελήφθησαν φτάσαμε στο «ακραίο σημείο» για τα εργασιακά.

Περαιτέρω παρεμβάσεις, πρόσθεσε, δεν βοηθούν σε τίποτα, ούτε στην ανάπτυξη ούτε στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σκληρός απέναντι στην τρόικα, αλλά και στους εντολοδόχους της, είπε ότι «ο σκληρός πυρήνας κρατών και άλλων παραγόντων που διοικεί την Ευρωζώνη, παίζει δυστυχώς με τη φωτιά, με τη φωτιά και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά», ενώ απέδωσε σε σκοπιμότητες την κωλυσιεργία από την πλευρά της τρόικας για το κλείσιμο των μέτρων.

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις από την τρόικα είναι «προφανώς σκόπιμη» κατήγγειλε ο κ. Βενιζέλος κάτι που, όπως τόνισε, δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρωζώνη.

Οι συζητήσεις, πρόσθεσε, πρέπει να κλείσουν, αλλά «όχι όσο-όσο και όπως-όπως».

Ο κ. Βενιζέλος ζητά πολιτική λύση από την Σύνοδο Κορυφής και -όπως είπε- στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει πολιτικά το εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας στις πραγματικές διαστάσεις του. «Να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη ψήφιση των μέτρων.

Το μόνο που είπε σχετικά ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει και αυτή τη φορά με απόλυτα υπεύθυνο τρόπο, ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής, στη χώρα η οποία κινείται μέσα σε μια στρατηγικά αμήχανη Ευρώπη.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά τόνισε πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτό «θα είναι πραγματικά το τελευταίο πακέτο μέτρων» προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι δίκαιο και χωρίς με οριζόντιες περικοπές.

Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να είναι ικανό να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση, πείθοντας για την αποτελεσματικότητά του τις αγορές, αλλά και την κοινωνία.

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία εθνική γραμμή, αλλά θέλουμε να αποδώσει. Το πακέτο που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο. Πρέπει να είναι εσωτερικά δίκαιο. Τα μέτρα είναι βαριά, αλλά πρέπει στο εσωτερικό τους να μην είναι οριζόντια, να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι υπάρχει το στοιχείο της δικαιοσύνης».

Όλη η δήλωση του κ. Βενιζέλου

«Ο σκληρός πυρήνας κρατών και άλλων παραγόντων που διοικεί την Ευρωζώνη, παίζει δυστυχώς με τη φωτιά, με τη φωτιά και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά.

» Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή να παρουσιάσει πολιτικά το πραγματικό, εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας. Να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

» Η καθυστέρηση των συζητήσεων με την Τρόικα, η οποία είναι προφανώς σκόπιμη από την δική τους πλευρά, δεν ωφελεί την Ελλάδα, ούτε την Ευρωζώνη. Πρέπει οι συζητήσεις να κλείσουν, όχι όμως όπως–όπως και όσο–όσο.

» Δε θέλω να θυμίσω σήμερα ποια ήταν η δική μας πρόταση για τη στρατηγική που έπρεπε ν’ ακολουθηθεί και για τη διαπραγμάτευση η οποία έπρεπε να ξεκινήσει από το γενικό πλαίσιο για να καταλήξει στα μέτρα και όχι αντίστροφα.

» Στηρίζουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία εθνική γραμμή, αλλά θέλουμε να αποδώσει. Το πακέτο που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο. Πρέπει να είναι εσωτερικά δίκαιο. Τα μέτρα είναι βαριά, αλλά πρέπει στο εσωτερικό τους να μην είναι οριζόντια, να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι υπάρχει το στοιχείο της δικαιοσύνης.

» Πρέπει το πακέτο να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση, αλλιώς οι αγορές δεν θα πειστούν. Πρέπει να πειστεί και να κινητοποιηθεί τόσο η ελληνική κοινωνία, όσο και η διεθνής αγορά.

» Και βεβαίως πρέπει το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων να συνοδεύεται από ουσιαστικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα άμεσης εφαρμογής.

» Για τα εργασιακά θέματα μίλησα χθες αναλυτικά και τοποθετήθηκα με πολύ καθαρό τρόπο. Το σημείο στο οποίο φθάσαμε στα εργασιακά τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το ακραίο σημείο.

» Άλλες παρεμβάσεις στα εργατικά δικαιώματα δε βοηθούν ούτε την παραγωγή, ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε την απασχόληση.

» Αλλού πρέπει να ψάξουμε τώρα. Είναι λάθος η εμμονή στο ζήτημα αυτό και το έχουμε αποδείξει με αριθμούς και στοιχεία.

» Το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει και πάλι με απολύτως υπεύθυνο τρόπο. Ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής.

» Αυτό αγωνιζόμαστε να κάνουμε και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί οι Έλληνες μέσα σε μια Ευρώπη στρατηγικά αμήχανη και σε έναν κόσμο που δεν έχει ηρεμήσει και που παρακολουθεί πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας