Διακινδυνεύουμε εάν θυσιάσουμε την ανάπτυξη στο βωμό της λιτότητας, τονίζει η Κρ.Λαγκάρντ
Παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ επέμεινε και την Παρασκευή στη θέση ότι η υπερβολική λιτότητα σκοτώνει την ανάπτυξη και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, η Κρ.Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι το πιο μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη είναι τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει οι πλούσιες χώρες. «Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη μείωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης», επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, για να απαντήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι ανάμεσα στο χρέος και την ανάπτυξη είναι «ένα στενό μονοπάτι που πρέπει να περπατήσουμε».
Παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ επέμεινε και την Παρασκευή στη θέση ότι η υπερβολική λιτότητα σκοτώνει την ανάπτυξη και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, η Κρ.Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι το πιο μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη είναι τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει οι πλούσιες χώρες.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη μείωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης», επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, για να απαντήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι ανάμεσα στο χρέος και την ανάπτυξη είναι «ένα στενό μονοπάτι που πρέπει να περπατήσουμε».
Η αλλαγή τόνου στην προσέγγιση του ΔΝΤ βασίζεται σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιοποίησε το Ταμείο και καταδεικνύει ότι η επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή «πνίγει» την ανάπτυξη σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι είχε εκτιμηθεί παλιότερα.
Επιπλέον, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να τηρήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στην Ευρώπη -κατ’ επέκταση στην πολιτική που υποστηρίζει το Βερολίνο.
Από την πλευρά της, η Γερμανία επιχείρησε να στρέψει το ενδιαφέρον προς τις ΗΠΑ, λέγοντας πως η Ευρωζώνη έχει κάνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον.
Πάντως, η μεταβολή της στάσης του Ταμείου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και επικριτές του Ταμείου, που επισημαίνουν ότι οι σκληροί όροι που συνοδεύουν τα δάνεια του ΔΝΤ προκαλούν υπερβολικά οικονομικά δεινά και δυσχεραίνουν τις χώρες που τα λαμβάνουν να μειώσουν το χρέος τους και να αναπτυχθούν.
«Υποστηρίζαμε για πολύ καιρό ότι οι υπερβολικά προσηλωμένες, δρακόντειες δημοσιονομικές πολιτικές μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές και έχουν μια τάση να φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα» από τα επιδιωκόμενα, επισήμανε ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντου Μάντεγκα.
Όμως η Γερμανία, ο σημαντικότερος πιστωτής στην ΕΕ και χώρα-κλειδί σε ό,τι αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων, αντιτάσσεται σε κάθε τέτοια πρόταση και λέει ότι η αλλαγή πορείας θα μείωνε την αξιοπιστία.
«Ας μην αυταπατώμεθα. Χωρίς ανάπτυξη το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Το μάθημα της ιστορίας είναι ξεκάθαρο: η μείωση του δημόσιου ελλείμματος είναι απίστευτα δύσκολο χωρίς ανάπτυξη. Το υψηλό χρέος, με τη σειρά του, καθιστά δυσκολότερο να υπάρξει ανάπτυξη. Είναι ένα πολύ στενό μονοπάτι που πρέπει να περπατήσουμε» υπογράμμισε η Κρ.Λαγκάρντ.
Ο τιμημένος με Βραβείο Νομπέλ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν αναφερόμενος στην αλλαγή στάσης του ΔΝΤ σημείωσε σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του: «Συγχαρητήρια στο ΔΝΤ που είχε το θάρρος να το πει αυτό, κάτι που σημαίνει ότι αντιστέκεται σε μερικές πολύ ισχυρούς παίκτες και παραδέχονται ότι η δική του ανάλυση είχε σφάλματα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέα μεγάλη νίκη για τους Λέικερς (108-112), κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους Θάντερ (101-131)
- Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ – «Η κόρη μου φώναξε και έτρεξα» λέει ο πατέρας
- Αγορά ακινήτων: Χειμερινά εξοχικά… σε χειμερία νάρκη
- «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη για 3η χρονιά στο θέατρο Σταθμός
- Νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες προς την Ευρώπη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- ΣτΕ: «Φρένο» σε οικοδομικές άδειες χωρίς έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
- Αρκάς: Μια καλημέρα στις επιλογές
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)
















































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442