Σε έσοδα δισεκατομμυρίων από το πετρέλαιο ελπίζουν τώρα (και) οι Ιρλανδοί
Σε έσοδα από το πετρέλαιο ελπίζουν τώρα και στο Δουβλίνο, αφού μια μεικτή ιρλανδο-βρετανική επιχείρηση εκτιμά ότι το κοίτασμα που βρίσκεται περίπου 50χλμ από τις ακτές του Κορκ, μπορεί να κρύβει έως και 280 εκατομμύρια βαρέλια.
Σε έσοδα από το πετρέλαιο ελπίζουν τώρα και στο Δουβλίνο, αφού μια μεικτή ιρλανδο-βρετανική επιχείρηση εκτιμά ότι το κοίτασμα που βρίσκεται περίπου 50χλμ από τις ακτές του Κορκ, μπορεί να κρύβει έως και 280 εκατομμύρια βαρέλια.
Η όλη διαδικασία μέχρι την εξόρυξη του «μαύρου» χρυσού θα πάρει, όπως αναφέρεται στο BBC τουλάχιστον δύο χρόνια.
{{{ map }}}
Επικεφαλής της επιχείρησης είναι ο Τόνι Ο’ Ράιλι, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του, διατηρεί έναν μεγάλο εκδοτικό κολοσσό.
Ο ίδιος μιλά για «success story» μετά από χρόνια ερευνών στις ακτές της χώρας. Ελπίζει δε να κερδίσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών, η βοήθεια των οποίων είναι απαραίτητη στην όλη προσπάθεια.
Πάντως με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι λίγοι στην Ιρλανδία που θεωρούν ότι το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων πρέπει να αναθεωρηθεί.
Το Κράτος, το οποίο παραχωρεί την άδεια εξόρυξης εισπράττει ποσοστό 25%, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και στο 40%, ανάλογα με την ποσότητα που ανακαλύπτεται.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ιρλανδίας υπεραμύνεται της νομοθεσίας, λέγοντας ότι ακόμα και αυτό το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο από τα αντίστοιχα που ισχύουν σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Βρετανία, όπου έτσι κι αλλιώς το υπέδαφος κρύβει πολύ περισσότερο πλούτο.
Παράλλλα υπογραμμίζει ότι το ποσοστό πρέπει να παραμείνει σε επίπεδα ελκυστικά για ξένες επιχειρήσεις και ειδικούς, δεδομένου ότι η Ιρλανδία δεν διαθέτει τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο τομέα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ηλεκτρικά πατίνια: «Μπήκαν αδόμητα, μας αιφνιδίασαν» – Τι λένε οι ειδικοί για τους κινδύνους
- Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε δύο ανθρώπους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius
- «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σταύρος Τσώχος
- Κρήτη: «Η ζωή μου σταμάτησε στις 20-10-2023»- Τι ισχυρίστηκε ο 54χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου
- Αλ Τσαντίρι Νιουζ: Επιστρέφει στις 13 Μαΐου με καλεσμένο τον Αντώνη Ρέμο
- Σαλαμίνα: ΕΔΕ για τον αστυνομικό που παρέσυρε 12χρονη με περιπολικό
