Όλοι έχουμε βρεθεί σε ανάλογη θέση: Να καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή και να περιμένουμε ανυπόμονα ένα αρχείο να μεταφερθεί. Τα δευτερόλεπτα μοιάζουν με λεπτά και τα λεπτά με ώρες. Όλα αυτά όμως πλέον μπορούν να γίνουν παρελθόν.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τα USB συνεχίζουν να είναι η πιο διαδεδομένη τεχνολογία διασύνδεσης στον κόσμο, αφού βρίσκονται παντού, από PC και laptop μέχρι tablet, εκτυπωτές, τηλεοράσεις, ακόμα και ηχοσυστήματα αυτοκινήτου. Οι νέες συσκευές, τα νέα media και οι οικονομικές λύσεις μεγάλης χωρητικότητας, οδήγησαν την τεχνολογία των USB στην πιο πρόσφατη καινοτομία: Τo απίστευτα γρήγορο USB 3.0.

Το USB 3.0, αναβαθμίζοντας την τεχνολογία που υπήρχε μέχρι τώρα, υπόσχεται δεκαπλάσιες ταχύτητες μεταφοράς και έχει απίστευτα μεγάλες δυνατότητες. Σύμφωνα με το In-Stat, μέχρι το 2015 θα υπάρχουν περισσότερες από 2 δισ. συσκευές USB 3.0 και το 100% των νέων υπολογιστών θα έχει ενσωματωμένη θύρα USB 3.0. Αυτό σημαίνει ότι το USB 3.0 θα υιοθετηθεί μαζικά μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Καθώς βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από όλο και περισσότερα δεδομένα, η ανάγκη να τα αξιοποιούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γίνεται ολοένα πιο επιτακτική. Το USB 2.0 προσφέρει αρκετές δυνατότητες στους χρήστες που μεταφέρουν μικρό όγκο δεδομένων. Ωστόσο, τα μεγάλα αρχεία, όπως π.χ των αρχείων πολυμέσων σε υψηλή ευκρίνεια (HD Media), απαιτούν άλλες ταχύτητες και δυνατότητες διαχείρισης. Το USB 3.0 ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη, αυξάνοντας την ταχύτητα ενώ, παραμένει συμβατό με δισεκατομμύρια συσκευές με θύρα USB που υπάρχουν στην αγορά.

Τα παραδείγματα βελτιώσεων σε περιπτώσεις καθημερινής χρήσης είναι πολλά: Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Kingston Technology, οι χρήστες θα μπορούσαν να κερδίσουν μέχρι και 1,5 ώρα χρησιμοποιώντας USB 3.0, σε σύγκριση με USB 2.0 κατά τη μεταφορά ενός μεγάλου βίντεο HD. Αυτό σημαίνει ότι, είτε μεταφέρετε εικόνες, αρχεία ή άλλα δεδομένα, με το USB 3.0 μπορείτε να κερδίσετε πάρα πολύ χρόνο.

Δείτε σε ένα infographic πόσο χρόνο κερδίζετε από την αξιοποίηση του USB 3.0

Τι κάνει λοιπόν το USB 3.0 τόσο γρήγορο;

Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο κατασκευής του. Όλα τα USB drive αποτελούνται από 2 βασικά εξαρτήματα – τον ελεγκτή (controller) της συσκευής και το τσιπ μνήμης (ένα ή περισσότερα). Τα USB 2.0 συνήθως έχουν μόνο ένα τσιπ μνήμης που λαμβάνει ή στέλνει τα δεδομένα από ή προς τον controller και άρα όλες οι πληροφορίες που ανεβάζετε στο USB αποθηκεύονται σε ένα τσιπ. Φανταστείτε λοιπόν να προσπαθείτε να ανεβάσετε αρχεία 20GB σε ένα τσιπ – αυτό θα διαρκέσει πολύ ώρα μέχρι να μεταφερθούν τα αρχεία τμηματικά.

Το USB 3.0 βελτιώνει την απόδοση έχοντας ένα ή δύο τσιπ μνήμης, τα οποία επιτρέπουν στον ελεγκτή να επεξεργάζεται πολλαπλές πληροφορίες ταυτόχρονα, μοιράζοντάς τες σε μικρότερα μέρη, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε πολλαπλά κανάλια. Αυτό διασφαλίζει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς και βελτιώνει τη συνολική απόδοση του δίσκου.

Εκτός από τη διαφορά στην ταχύτητα, η υιοθέτηση της τεχνολογίας USB 3.0 είναι εξαιρετικά σημαντική για τις συσκευές που καταναλώνουν πολύ ενέργεια, βελτιώνοντας κατά πολύ την απόδοση της μπαταρίας στα laptop, τα tablet και τα περιφερειακά που συνδέονται μέσω USB 3.0. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να φορτίσουν περισσότερες συσκευές USB 3.0 χωρίς να χρειάζονται πρίζα.

Για να το θέσουμε απλά, το απίστευτα γρήγορο USB 3.0 είναι μια σημαντική αναβάθμιση στον τομέα της μεταφοράς δεδομένων που υπόσχεται πολύ μεγάλες ταχύτητες και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Σε συνέχεια της επιτυχίας των πρόσφατων εκδόσεων USB και της δυνατότητας για αντίστροφη συμβατότητα, το USB 3.0 θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα και θα επικρατήσει στην αγορά της πληροφορικής, η οποία διψάει για δεδομένα και έχει περιορισμένο χρόνο.

Χρόνοι μεταφοράς
USB 2.0 USB 3.0 Χρόνος που κερδίζετε
10GB Φωτογραφιών (2.780) 43 λεπτά 5 λεπτά 38 λεπτά
10GB Μουσικών Αρχείων (2.000) 43,5 λεπτά 5 λεπτά 38,5 λεπτά
10GB Εγγράφων (4.771) 54 λεπτά 8 λεπτά 46 λεπτά
25,7GB Αρχείο ταινίας HD (1) 1 ώρα, 40 λεπτά και 5 δευτ. 6 λεπτά, 24 δευτ. 1 ώρα, 33 λεπτά, 41 δευτ.

Πηγή: Kingston Technology

Kingston Technology