Τετάρτη ή Πέμπτη η νέα συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα
Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εκ νέου συνάντηση με τους Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) με αντικείμενο τη γεφύρωση του χάσματος 2 δισ. ευρώ που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα, προκειμένου να κλείσει το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου και η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Χριστίνα Παπακωνσταντίνου θα έχουν διαρκείς συναντήσεις με στελέχη των κλιμακίων της τρόικα με στόχο να παράσχουν τις διευκρινίσεις που ζητούν οι δανειστές σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.
Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εκ νέου συνάντηση με τους Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) με αντικείμενο τη γεφύρωση του χάσματος 2 δισ. ευρώ που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα, προκειμένου να κλείσει το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ.
Στο ενδιάμεσο διάστημα ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου και η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Χριστίνα Παπακωνσταντίνου θα έχουν διαρκείς συναντήσεις με στελέχη των κλιμακίων της τρόικα με στόχο να παράσχουν τις διευκρινίσεις που ζητούν οι δανειστές σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.
Η τρόικα απορρίπτει μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και άλλες δαπάνες υπουργείων, οι οποίες δεν είναι -κατά την άποψή της- αρκετά πειστικές ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με άλλες πηγές, μάλιστα, από την πλευρά της τρόικας, συνολικά διατυπώνονται επιφυλάξεις για μέτρα 4 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η τρόικα επιφυλάσσεται :
-Για την εξαίρεση των συνταξιούχων του ΟΓΑ από την περικοπή των δώρων στις συντάξεις.
-Για τη μη πρόβλεψη απολύσεων ή εφεδρείας.
-Για τις περικοπές δαπανών υπουργείων που δεν προέρχεται από μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.
-Για το πλαφόν των 1.000 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν επιβάλλονται περικοπές στις συντάξεις.
-Για τα φορολογικά μέτρα που εμφανίσθηκαν την τελευταία στιγμή προκειμένου να μη γίνουν άλλες επώδυνες περικοπές δαπανών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήδη εκτιμούν πως η πορεία των διαπραγματεύσεων και τα εμπόδια που θέτει η τρόικα καθιστούν δύσκολη την λήψη μια συγκεκριμένης απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σε ποιους διαιτητές ο Λανουά μοίρασε μπράβο (και για την αποβολή του Νίκολιτς) και ποιους έβγαλε στη σέντρα
- Υποκλοπές: Στις 16 Απριλίου η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή
- Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επένδυσε σε εταιρεία του Ντέιβιντ Μπέκαμ
- Τι σημαίνει το πολωνικό «όχι» στην αποστολή Patriot στη Μέση Ανατολή
- Παιχνίδια πολέμου: Πώς το Ιράν νίκησε τον Τραμπ στη viral προπαγάνδα – «Lego και AI»
- Ποιος ήθελε να κλείσει τις τράπεζες; – Το έτοιμο σχέδιο από το 2012 της ΝΔ, που «ξεχνούν» αλλά «σταυρώνουν» τον Τσίπρα

