Δύο φυλές και δύο έθνη έβλεπε στην Κύπρο ο Χάρολντ Μακμίλαν
Για «δύο φυλές και δύο διαφορετικά έθνη» στην Κύπρο είχε κάνει λόγο το 1958 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Χάρολντ Μακμίλαν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το νησί βρίσκεται τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια και μακριά από την Ελλάδα.
Για «δύο φυλές και δύο διαφορετικά έθνη» στην Κύπρο είχε κάνει λόγο το 1958 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Χάρολντ Μακμίλαν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το νησί βρίσκεται τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια και μακριά από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανταπόκριση από το Λονδίνο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.
Ο Μακμίλαν είχε δηλώσει επίσης ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα με δύο πτυχές: πρωταρχικά διεθνές και μερικώς στρατιωτικό και όχι απλώς αποικιοκρατικό.
Στο έγγραφο, που εστάλη από το υπουργείο Αποικιών στον τότε κυβερνήτη της Κύπρου στη Λευκωσία Σερ Χιού Φουτ, ο Μακμίλαν αναφέρει ότι οι Τούρκοι θεωρούν την Κύπρο ως «στρατηγικό κίνδυνο εναντίον τους», υπογραμμίζοντας ότι είναι πραγματικά αδύνατο να εξευρεθεί λύση, εκτός εάν οι Βρετανοί καταφέρουν να φέρουν μαζί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Επίσης, ο Μακμίλαν σημείωνε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι σύμμαχοι της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και πρόσθετε την ανάγκη για λύση, που να είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Alpha Bank: Με νέα στασιμότητα απειλεί την Γερμανία ο πόλεμος στο Ιράν
- Απλά tips για να αποφύγεις τις βραδινές λιγούρες (μετά τα 50)
- Καιρός: Ραγδαία αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας
- Σκιάθος: Το σεισμικό παρελθόν προβληματίζει τους σεισμολόγους
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι και πώς μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα
