Ο Χουακίν Αλμούνια, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την Ανταγωνιστικότητα δήλωσε ότι η Google δεν έχει ως τώρα ανταποκριθεί στο κάλεσμά του να κατευνάσει οικειοθελώς την δυσαρέσκεια της Επιτροπής για τις πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία στην αγορά των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης. «Εάν δεν το κάνει σύντομα, θα αναγκαστούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαδικασίες», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Χοακίν Αλμούνια είχε μιλήσει στις 21 Μάη στις Βρυξέλλες για την έρευνα που διεξάγει από τον Νοέμβριο του 2010 η Επιτροπή μετά από καταγγελίες ότι η Google καταχράζεται την ηγετική της θέση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Είχε τότε πει πως η Google εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει τις ανησυχίες της Επιτροπής και της έδωσε την ευκαιρία να επιδείξει η ίδια τα διορθωτικά μέτρα που μπορεί να πάρει «εντός μερικών εβδομάδων» σε τέσσερα σημεία «αγκάθια». Ανάμεσά τους, η προβολή εξειδικευμένων αποτελεσμάτων -ειδήσεις, εστιατόρια ή προϊόντα- από την δική της μηχανή αναζήτησης εις βάρος ανταγωνιστικών μηχανών και η αντιγραφή περιεχομένου από ανταγωνιστικές μηχανές.

H κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (στην προκειμένη περίπτωση αυτή της διαδικτυακής αναζήτησης και διαφήμισης) τιμωρείται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει στο 10% επί των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο tech.in.gr

Με την απειλή του προστίμου 10% επί των ετήσιων εσόδων της για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης και διαφήμισης στην Ευρώπη πάνω από το κεφάλι της, η Google καλείται να αλλάξει «εντός μερικών εβδομάδων» τις πρακτικές που ακολουθεί εις βάρος των ανταγωνιστών της. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού εξέθεσε τα τέσσερα σημεία-αγκάθια στον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η Google στην Ε.Ε.

In.gr Τεχνολογία