Στις 16 Σεπτεμβρίου η επιφάνεια των πάγων στην Αρκτική έφτασε την ελάχιστη έκταση των 3,41 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Πρόκειται για τη μικρότερη έκταση από το 1979, οπότε υπάρχουν καταγεγραμμένα δορυφορικά δεδομένα, επιβεβαιώνοντας τη μακροχρόνια καθοδική τάση που έχει παρατηρηθεί.

Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο αμερικανικό κέντρο NSIDC, η έκταση είναι κατά 760.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μικρότερη από την μέχρι τώρα ελάχιστη που είχε καταγραφεί στις 18 Σεπτεμβρίου του 2007. Επιπλέον, η μέση έκταση των αρκτικών πάγων ήταν φέτος κατά 18% μικρότερη από το 2007 και… 49% μικρότερη από το μέσο όρο των ετών 1979-2000.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού έλιωσε έκταση 11,83 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων πάγου από τις 20 Μαρτίου 2012, οπότε παρατηρήθηκε η μέγιστη εποχιακή έκταση πάγου στην Αρκτική. Το μέγεθος της απώλειας αυτής αποτελεί επίσης ρεκόρ, ξεπερνώντας κατά 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα εκείνη της περυσινής χρονιάς.

«Βρισκόμαστε πλέον σε άγνωστο έδαφος», τονίζει ο διευθυντής του NSIDC Μαρκ Σερέζε. «Γνωρίζαμε προ πολλού πως ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και πως οι πλέον εμφανείς αλλαγές παρατηρούνται αρχικά στην Αρκτική. Όμως λίγοι ήταν εκείνοι που ανέμεναν ότι οι επιπτώσεις θα ήταν ορατές τόσο σύντομα», προσθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ