«Λάθος της Τουρκίας η στάση της προς την κυπριακή προεδρία» λέει ο Δ. Αβραμόπουλος
Τη στάση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, με την αφορμή της κυπριακής προεδρίας, επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της συνάντησής του με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή.
Τη στάση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, με την αφορμή της κυπριακής προεδρίας, επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της συνάντησής του με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή.
«Ήταν λάθος της Τουρκίας το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της κυπριακής προεδρίας. Η Άγκυρα έχασε μια σημαντική ευκαιρία υπονομεύοντας τελικά τη δική της ευρωπαϊκή πορεία» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας, εξάλλου, πως η στάση της Τουρκίας «είναι δηλωτική ασέβειας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», οι οποίοι αποτελούν τον «θεματοφύλακα» της ΕΕ.
Κατά την επίσκεψή της στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε θερμά την ελληνική κυβέρνηση για την ιδιαίτερη βοήθειά της στην κυπριακή προεδρία, δεδομένου ότι έχουν αποσπαστεί εμπειρογνώμονες και άλλοι υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό της, στο Κάιρο και στην Πάφο, η κ. Μαρκουλλή στηλίτευσε την κρίση της Συρίας (που έχει αφήσει πίσω της 27.000 νεκρούς και 300.000 πρόσφυγες), τονίζοντας πως η ανθρωπιστική επιβάρυνση των γειτονικών χωρών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατά κάποιον τρόπο, από την ΕΕ.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος καταδίκασε την «τυφλή βία» και το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που καλλιεργείται στη χώρα, για να τονίσει ότι η επιστροφή στην ομαλότητα απαιτεί αποχώρηση του Άσαντ, κατάπαυση του πυρός και προστασία της χριστιανικής κοινότητας, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις αντιτιθέμενες παρατάξεις και να υπάρξει μια πολιτική λύση.
Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Τουρκίας, τόνισε πως πρόκειται για «ράπισμα» προς την ΕΕ, καθώς η άρνηση της Άγκυρας να συνεργαστεί με την προεδρία της ΕΕ αποτελεί «περιφρονητική συμπεριφορά μιας υποψήφιας χώρας».
Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή επισήμανε πως έχει σημειωθεί «στασιμότητα», παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.
Ο κ. Αβραμόπουλος, εξάλλου, υπενθύμισε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί «κορυφαία» επιλογή της χώρας, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτή ούτε η πλήρης εξομάλυνση των ελληνο- τουρκικών σχέσεων, ούτε η ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων