Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Είμαστε κοντά σε νέα επισιτιστική κρίση αν αυξηθούν οι τιμές, προειδοποιεί ο FAO

Είμαστε κοντά σε νέα επισιτιστική κρίση αν αυξηθούν οι τιμές, προειδοποιεί ο FAO

Η G20 πρέπει να συμφωνήσει να αναληφθεί συντονισμένη δράση προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες για τις τιμές των τροφίμων, αφού στις χώρες μέλη της αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αγαθών στα οποία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, επισήμανε ο επικεφαλής του FAO. Σημείωσε ακόμη ότι οι σημερινές τιμές των τροφίμων δεν αποτελούν τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο την περίοδο 2007-2008 αν και προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να φθάσουν σε αυτό το επίπεδο εάν οι σοδειές στο νότιο ημισφαίριο αποδειχθούν κατώτερες του αναμενόμενου.

Η G20 πρέπει να συμφωνήσει να αναληφθεί συντονισμένη δράση προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες για τις τιμές των τροφίμων, αφού στις χώρες μέλη της αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αγαθών στα οποία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, επισήμανε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζουζέ Γκρατσιάνου ντα Σίλβα, δήλωσε σχετικά ότι δεν θα χαρακτήριζε τις τωρινές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων «κρίση», προειδοποίησε όμως ότι δεν αποκλείεται να φθάσει σε αυτό το επίπεδο εάν οι σοδειές στο νότιο ημισφαίριο αποδειχθούν κατώτερες του αναμενόμενου.

Μιλώντας προς το Reuters επισήμανε πως ο συντονισμός, τον οποίο ο ίδιος καλεί να υπάρξει, θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποφυγή μονομερών περιορισμών και απαγορεύσεων στις εξαγωγές και την ενθάρρυνση για υποκατάσταση των διατροφικών ειδών, όπως για παράδειγμα των φασολιών στη Λατινική Αμερική και της κασάβας στην Αφρική. (Η κασάβα είναι ρίζα φυτού που καλλιεργείται στους τροπικούς· είναι τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες).

Ο Ντα Σίλβα επισήμανε ότι το 85-90% των προϊόντων που αφορούν περισσότερο οι αυξήσεις των τιμών —των σιτηρών και του καλαμποκιού— παράγονται στις χώρες-μέλη της G20.

Επισήμανε ότι ακόμα κι αν οι τιμές των σιτηρών αυξηθούν 10 ως 20%, αυτό δεν σημαίνει πως οι τιμές του ψωμιού θα αυξηθούν κατά ένα ανάλογο ποσοστό.

Στελέχη των κυβερνήσεων των κρατών της G20 θα συζητήσουν σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί η αύξηση των τιμών των τροφίμων και τρόπους αντιμετώπισης της αστάθειας αλλά δεν αναμένεται να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις πριν λάβουν, στα μέσα του Σεπτεμβρίου, μια έκθεση σχετικά με την προσφορά σιτηρών, δηλώνουν αξιωματούχοι.

Ο Ντα Σίλβα επισήμανε πως οι σημερινές τιμές των τροφίμων δεν αποτελούν τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο την περίοδο 2007-2008, όταν είχαν ξεσπάσει βίαιες διαδηλώσεις σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Καμερούν και η Αϊτή, μεταξύ άλλων.

«Δεν υπάρχει κρίση», διαβεβαίωσε στο Reuters και πρόσθεσε ότι «τις ‘αγορές πανικού’ χρειάζεται να αποφύγουμε προς το παρόν».

Το κύμα των αυξήσεων, το τρίτο σε τέσσερα χρόνια, σημειώνεται μετά την ξηρασία στις ΗΠΑ αλλά και τις ανεπαρκείς σοδειές στη Ρωσία και στους σιτοβολώνες της Μαύρης Θάλασσας.

Σπατάλη τροφίμων και νερού

Ο Ντα Σίλβα και άλλοι ειδικοί επισήμαναν ακόμη ότι υπάρχει επίσης τεράστια σπατάλη τροφίμων διεθνώς, ζήτημα το οποίο κάλεσε να επιλυθεί.

«Έως και τα μισά τρόφιμα που παράγουμε δεν καταναλώνονται ποτέ», επισήμανε ο Τόργκνι Χόλμγκρεν, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ύδατος της Στοκχόλμης.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως χρησιμοποιείται για να παράγεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων που κανένας δεν τρώει, επισήμανε στη συνέχεια.

Ο Ντα Σίλβα υπογράμμισε ότι το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων χάνεται κι αυτό οφείλεται στις κακές συνθήκες αποθήκευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες και στο γεγονός πως τα τρόφιμα πετιούνται στα σκουπίδια στις αναπτυγμένες. Χαρακτήρισε παράλληλα την ασφάλεια της υδροδότησης ζωτικής σημασίας παράγοντα για την ασφάλεια των τροφίμων. «Πρέπει να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα», πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024