Με έκδοση εντόκων γραμματίων εξετάζει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την επιμήκυνση
Η Ελλάδα εκτιμά ότι η επιδιωκώμενη από την κυβέρνηση διετής επιμήκυνση του προγράμματος θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, είπαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μην επιβαρύνει τους δανειστές το κενό που θα δημιουργηθεί εάν δοθούν δυο χρόνια παράτασης» τόνισαν προσπάθώντας να απαντήσουν στις ενστάνσεις -κυρίως από Γερμανία- ότι περισσότερος χρόνος σημαίνει επιπλέον κόστος για τους εταίρους.
Η Ελλάδα εκτιμά ότι η επιδιωκώμενη από την κυβέρνηση διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, είπαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Το επιχείρημα αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η επιμήκυνση δεν συνεπάγεται αυτομάτως και νέο δάνειο από ΕΕ/ΔΝΤ.
«Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μην επιβαρύνει τους δανειστές το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί εάν δοθούν δυο χρόνια παράτασης για την εφαρμογή των μέτρων», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Αυτή είναι η στρατηγική μας σε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς διαμήνυσε στις πρόσφατες συναντήσεις του ότι θέλουμε χρόνο, όχι επιπλέον χρήματα», είπε.
H Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με την έκδοση εντόκων γραμματίων δημοσίου (ΕΓΔ), είπε ο αξιωματούχος.
Στα ΕΓΔ στηρίχτηκε η χώρα και στο παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας εν αναμονή δόσεων οικονομικής βοήθειας από ΕΕ/ΔΝΤ.
«Η κυβέρνηση έχει σειρά προτάσεων για το πως θα μπορούσε να καλυφθεί (το χρηματοδοτικό κενό)», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Μια από αυτές είναι να μας επιτραπεί να εκδώσουμε περισσότερα ΕΓΔ το 2013, όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι καλύτερες και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος», επισήμανε.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση θα τονώσει την ανάπτυξη, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επιτύχει ευκολότερα τους δημοσιονομικούς στόχους της.
«Αναμένουμε (σε περίπτωση επιμήκυνσης) η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 αντί το 2015 και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της δημοσιονομικής μας θέσης μακροπρόθεσμα», είπε στο Reuters δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιταλία: Επιχειρηματίας μέλος ακροδεξιού κόμματος ξυλοκόπησε μετανάστη και ανάρτησε το βίντεο
- «Ο Τζόλης απέρριψε νέα πρόταση γιατί θέλει μόνο Άρσεναλ» (vid)
- Ηλεία: Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών για τέσσερις πεζοπόρους που εγκλωβίστηκαν στο φαράγγι Σιπρένι
- Σύλληψη 19χρονου για απόπειρα βιασμού 14χρονης σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι
- Ο Φορλάν ανέλαβε την Ουρουγουάη μετά την αποτυχία στο Μουντιάλ (pic)
- Γεννήσεις: Κατάρρευση την τελευταία 20ετία – Χαμηλά εισοδήματα και στεγαστική κρίση ανάμεσα στις αιτίες
- Μήπως οι γυναίκες είναι αυτές που κινούν τα νήματα στην Οδύσσεια;
- Ρόδρι: «Ο Λαμίν Γιαμάλ πρέπει να ηρεμήσει το άγχος του»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442