Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη Χίο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών από την πυρκαγιά

Στη Χίο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών από την πυρκαγιά

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο βρίσκονται τη Δευτέρα στη Χίο προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές στις καλλιέργειας και τα μελίσσια από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για τρίτη μέρα. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την καταστροφή στα μαστιχόδεντρα.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο βρίσκονται τη Δευτέρα στη Χίο προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές στις καλλιέργειας και τα μελίσσια από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για τρίτη μέρα.

Οι ζημιές στα μελίσσια και άλλες εγκαταστάσεις ζωικής παραγωγής αποζημιώνονται σε διάστημα περίπου 20 ημερών από τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται στον ΕΛΓΑ. Για το φυτικό κεφάλαιο, η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα και οι ζημιές αποζημιώνεται από το ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης).

Όσον πάντως αφορά τα μαστιχόδεντρα της Χίου, επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Οι ζημιές πιθανότατα πάντως είναι μεγάλες, καθώς το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και δεν δίνει μαστίχα μέχρι τον τον πέμπτο ή έκτο χρόνο.

Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά, αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια.

Μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλη τη Χίο, η παραγωγή μαστίχας όμως γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, στα Μαστιχοχώρια.

Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα με 1.150.000 μαστιχόδεντρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024