Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά, λέει το Βερολίνο
Δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για «περαιτέρω παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή, είπε τη Δευτέρα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι να ληφθεί μια απόφαση σε διμερές επίπεδο, αλλά οι αποφάσεις να ληφθούν στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης και διάφανης διαδικασίας στην Ευρώπη».
Δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για «περαιτέρω παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή, είπε τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ.
«Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συζητηθεί σοβαρά αυτή την εβδομάδα», τόνισε, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι να ληφθεί μια απόφαση σε διμερές επίπεδο, αλλά οι αποφάσεις να ληφθούν στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης και διάφανης διαδικασίας στην Ευρώπη».
Στην ερώτηση εάν η Γερμανία θα «παρηγορήσει» τον κ. Σαμαρά την Παρασκευή, σε περίπτωση που ο τελευταίος ζητήσει «περισσότερο χρόνο, περισσότερα χρήματα και ίσως ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», ο κ. Κάμπετερ υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι η παρηγοριά, αλλά και οι δύο πλευρές να τηρήσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει».
Και αυτό θα το κρίνει η τρόικα στην έκθεσή της που θα είναι έτοιμη στον Σεπτέμβριο, σημείωσε.
Τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις, επισήμανε ο Γερμανός υφυπουργός.
Ο κ. Κάμπετερ δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν είναι δυνατή η παραχώρηση περισσότερου χρόνου και περισσότερων χρημάτων στην Ελλάδα.
«Όλα αυτά είναι εικοτολογίες […] Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικές πιέσεις προς την Αθήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε τη Δευτέρα ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε [σ.σ. απ’ αυτές τις συνομιλίες] να ληφθούν οι ουσιαστικές αποφάσεις», απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει η καγκελάριος.
«Η Ελλάδα θα είναι το κεντρικό θέμα των συνομιλιών με τον κ. Ολάντ [σ.σ. την Πέμπτη] και με τον κ. Σαμαρά [σ.σ. την Παρασκευή]», δήλωσε ο εκπρόσωπος στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
«Είναι σημαντικές συνομιλίες. Και η κύρια σκέψη της γερμανικής κυβέρνησης είναι να κάνει αυτό που είναι το καλύτερο για το ευρώ», προσέθεσε.
Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε επίσης τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως καμιά απόφαση για την Ελλάδα δεν μπορεί να ληφθεί πριν η τρόικα των δανειστών ολοκληρώσει την εκτίμησή της για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις τον Σεπτέμβριο.
«Η βάση όλων των αποφάσεων για την Ελλάδα είναι η έκθεση της τρόικας», σημείωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Papastavrou: Greece Ranks 3rd Globally in Solar Power Generation
- Ο Τραμπ λέει όχι σε «πρόωρο τέλος του πολέμου» – Έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν λάθος την επέμβαση στο Ιράν
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (2/5): Πού θα δείτε τα play outs της Super League και την δράση στην Ευρώπη
- Είσαι down; Οι προπονήσεις που σου ανεβάζουν τη διάθεση
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Ανοίγοντας την πραγματική συζήτηση
- Εκτροπή οχήματος στον Κηφισό: Eκλεισε για 45 λεπτά η κυκλοφορία
- Σενάρια στο εξωτερικό για Μπόνγκα και Ολυμπιακό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)



















![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442