Ένα νέο μηχάνημα απεικόνισης του εγκεφάλου δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι παράλυτοι, ώστε να μπορούν να συλλαβίζουν λέξεις με τη δύναμη της σκέψης τους.

Ένα νέο μηχάνημα απεικόνισης του εγκεφάλου δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι παράλυτοι, ώστε να μπορούν να συλλαβίζουν λέξεις με τη δύναμη της σκέψης τους.

Με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), οι ασθενείς μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε 27 χαρακτήρες του αγγλικού αλφαβήτου και ένα κενό.

Κάθε χαρακτήρας παράγει ένα διαφορετικό αποτύπωμα αιματικής ροής στον εγκέφαλο, το οποίο ερμηνεύεται από την συσκευή.

Σε σχετικό άρθρο ρου επιστημονικού εντύπου Current Biology, η Βρετανική Εταιρεία Νευρολογίας χαρακτηρίζει την έρευνα «εντυπωσιακή».

Η νέα τεχνολογική εφαρμογή βασίζεται σε παλαιότερες εφαρμογές όπως η μέθοδος των πολλαπλών απαντήσεων. Αλλά η διαφοροποίηση είναι ότι καταφέρνει να αξιοποιήσει ολόκληρο το αγγλικό αλφάβητο και ένα κενό διάστημα.

«Η καινοτόμος αυτή συσκευή συλλαβισμού αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην επικοινωνία που δεν εξαρτάται από την κίνηση», εξηγεί η Δρ Μπεττίνα Σοργκερ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που συμμετείχε στην έρευνα.

Αξιοποιώντας στοιχεία από μελέτη του Βρετανού νευροεπιστήμονα Αντριαν Όουεν (που χρησιμοποίησε την fMRI για να βοηθήσει ασθενή που βρισκόταν σε κατάσταση ‘φυτού’ να απαντήσει «ναι» και «όχι» αναλύοντας την εγκεφαλική του δραστηριότητα) η Δρ Σοργκεν επιχείρησε να συνδυάσει την fMRI, τις πνευματικές ικανότητες και πειραματικά σχέδια για να ερμηνεύσει σκέψεις, κατά γράμμα, και έτσι να δώσει την δυνατότητα της αμφίδρομης επικοινωνίας κατά την απουσία κινητικής συμπεριφοράς.

Όπως μάλιστα εξηγεί η ερευνήτρια, επειδή η μη επεμβατική συσκευή απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια και διεισδυτικότητα, είναι άμεσα λειτουργική και έχει μεγάλες δυνατότητες στην κλινική πρακτική, τόσο ως προς την διάγνωση όσο και προς την εδραίωση μεσοπρόθεσμης επικοινωνίας με ασθενείς που έχουν σοβαρά εξασθενημένη κινητική λειτουργικότητα και επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr