Μείωση εισαγωγών και εξαγωγών για τη Γερμανία, καθώς επεκτείνεται η κρίση
Απότομη πτώση, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημείωσαν οι εισαγωγές στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα υποχώρησαν και οι εξαγωγές, καθώς είναι σαφές πλέον και απ' αυτά τα στοιχεία ότι η κρίση που ταλαιπωρεί την ευρωπεριφέρεια χτυπά την πόρτα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9%.
Απότομη πτώση, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημείωσαν οι εισαγωγές στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα υποχώρησαν και οι εξαγωγές, καθώς είναι σαφές πλέον και απ’ αυτά τα στοιχεία ότι η κρίση που ταλαιπωρεί την ευρωπεριφέρεια χτυπά την πόρτα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Σύφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και οι εισαγωγές κατά 3% επίσης σε σχέση με τον Μάιο.
Έτσι, το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε εκ νέου, στα 16,2 δισ. ευρώ, από 15,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωζώνης (το 40% των συνολικών εξαγωγών της χώρας) μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, καθώς τα μέτρα λιτότητας και η κρίση χρέους έχοιυν περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση, κυρίως στην περιφέρεια.
Πάντως, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές θα βοηθήσει τη Γερμανία να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την ύφεση στην Ευρωζώνη.
Άλλωστε, τον Ιούνιο οι εξαγωγές προς τις χώρες εκτός ευρώ αυξήθηκαν κατά 4,8%.
Η γερμανική οικονομία είναι κατά βάση εξαγωγική, ωστόσο πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση είναι αυτή που θα οδηγήσει εφέτος την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η ανεργία παραμένει σε -συγκριτικά- χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα εγκρίθηκαν σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις σε ορισμένες κλάδους.
Σήμερα, επίσης, ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγτή μειώθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια υποχώρησε κατά 0,3%.
Η Bundesbank εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2012 θα διαμορφωθεί κοντά στο 1%. Για το σύνολο της Ευρωζώνης η Κομισιόν προβλέπει για εφέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η Ολυμπία αυτή δούλευε σε τουριστικό πρακτορείο» – Έρευνα στη Σαντορίνη για την εξαφάνιση θρίλερ στη Νέα Ιωνία
- Η Βαλένθια «καίει» το ματς με την Μπασκόνια στην ACB για το Game 5 με τον Παναθηναϊκό
- Δένδιας: Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η ΕΕ οφείλει να είναι «ασπίδα» απέναντι σε κάθε απειλή κατά των μελών της
- Κώστας Μπακογιάννης στο in: Η υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων, το «ψυγείο» και η πολιτική
- Απίθανος ο μικρός αδερφός του Γιαμάλ: Οδηγάει… Mercedes, φοράει μαύρο γυαλί και «τρελαίνει» τα social media (vid)
- Sugar: Ο πρώτος πιστοποιημένος σκύλος ειδοποίησης διαβήτη στην Ελλάδα
