Μία στις δέκα γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή, καταλήγουν να αναπτύξουν λοίμωξη στην περιοχή της χειρουργικής τομής, γεγονός που προκαλεί πόνο και τις αναγκάζει συχνά να καταφύγουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Οι ερευνητές, αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν συχνότερα πρόβλημα με μόλυνση στην περιοχή της καισαρικής τους, είναι οι παχύσαρκες και όσες γεννάνε σε ηλικία κάτω των 20 ετών.

Αν και πολλές μολύνσεις τελικά δεν είναι ανησυχητικές, μερικές είναι τόσο σοβαρές που έχουν επιπτώσεις σε βάθος για τους ιστούς, τα εσωτερικά όργανα ή την ίδια την μήτρα (ενδομητρίτιδα).

Η μελέτη αφορούσε περίπου 4.100 γυναίκες που γέννησαν σε 14 βρετανικά νοσοκομεία με καισαρική τομή και από αυτές, μετά τον τοκετό, το 9,6% μολύνθηκε γύρω από την τομή. Από τις μολύνσεις, το 88% ήταν επιφανειακές και περιορίστηκαν στο δέρμα, αλλά το 12% αφορούσε βαθύτερες και σοβαρότερες μολύνσεις. Περίπου το 6% των γυναικών αναγκάστηκαν να κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Κατά μέσον όρο οι μολύνσεις εμφανίστηκαν περίπου δέκα μέρες μετά τη γέννα, ενώ οι πιο σοβαρές αναπτύχθηκαν εντός οκτώ ημερών. Ένα ποσοστό των γυναικών μολύνθηκαν ήδη κατά την αρχική εισαγωγή τους στην κλινική για τον τοκετό.

Οι υπέρβαρες γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος 25-30 έχουν 1,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης, ενώ οι παχύσαρκες με ΔΜΣ άνω του 30 έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους.

Παγκοσμίως, παρατηρείται ανοδική τάση στον αριθμό των γυναικών που γεννάνε με καισαρική τομή, φθάνοντας σήμερα περίπου στο ένα τέταρτο των συνολικών τοκετών. Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές, όπως η γυναικεία παχυσαρκία, η επιθυμία πολλών γυναικών να καθυστερήσουν την μητρότητα κ.α.

Οι ερευνητές συστήνουν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα των μολύνσεων μετά από καισαρική τομή και τονίζουν ότι πρέπει οι γυναίκες να γεννούν φυσιολογικά εκτός αν κάποια ιατρική αιτία δεν το επιτρέπει.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ