Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθερος υπό όρους ο 60χρονος που λάμβανε παράνομα επίδομα τυφλότητας

Ελεύθερος υπό όρους ο 60χρονος που λάμβανε παράνομα επίδομα τυφλότητας

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του, ο 60χρονος που συνελήφθη από το ΣΔΟΕ, κατηγορούμενος ότι εισέπραττε επί μία 5ετία παράνομα επίδομα τυφλότητας.

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του, ο 60χρονος που συνελήφθη από το ΣΔΟΕ, κατηγορούμενος ότι εισέπραττε επί μία 5ετία παράνομα επίδομα τυφλότητας.

Όπως έγινε γνωστό, ο 60χρονος, απολογούμενος, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι η όρασή του περιορίζεται κάτω του 1/20.

«Πρακτικά είμαι τυφλός. Βλέπω όσο βλέπει κανείς μέσα από καλαμάκι» φέρεται να είπε στον ανακριτή, ενώ, ισχυρίστηκε ότι από το 1996 πάσχει από νόσο η οποία επιδεινώνεται συνεχώς.

Προσκόμισε δε διάφορες ιατρικές γνωματεύσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης που -κατά τον ίδιο- πιστοποιούν το πρόβλημά του.

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος αφέθηκε τελικά ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης και καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Επιπλέον, έγινε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορός του για τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Ο 60χρονος κατηγορείται ότι λάμβανε από τον Ιούλιο του 2007 παρανόμως δύο επιδόματα τυφλότητας, το ύψος των οποίων ανέρχονταν μηνιαίως σε 760 ευρώ.

Το ένα το έπαιρνε ο ίδιος από το ΙΚΑ και το δεύτερο η σύζυγός του από τη διεύθυνση Πρόνοιας του δήμου Θεσσαλονίκης ως «συνοδός τυφλού». Το συνολικό ποσό που έλαβε παράνομα προσεγγίζει τα 26.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, ο 60χρονος οδηγούσε το Ι.Χ. αυτοκίνητό του, σταθμεύοντας μάλιστα με δεξιοτεχνία το όχημά του.

Εν τω μεταξύ, το 60% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στην περιοχή της Χίου δεν ήταν πρακτικά τυφλοί και επομένως δεν έπρεπε να το λαμβάνουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε το ΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Το ΙΚΑ προχώρησε την επανεξέταση των δικαιούχων, όταν διαπιστώθηκε ότι τα προνοιακά επιδόματα τυφλότητας που χορηγούνταν στη Χίο, υπερέβαιναν κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι με τη λειτουργία του εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), από τον Σεπτέμβριο του 2011, άλλαξε το προηγούμενο καθεστώς πιστοποίησης αναπηρίας, που χαρακτηρίζονταν από πολυκερματισμό, ανισότητες, αδικίες, αδιαφάνεια και διευκόλυναν τις πελατειακές σχέσεις, την αδυναμία ελέγχου και την απουσία ενιαίου μητρώου ατόμων με αναπηρία.

Η διαδικασία επανάκρισης δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας και απολύτου αναπηρίας, θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα σε 10 νομούς, που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024