Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής θα εισηγηθεί ειδική επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών
Στην υιοθέτηση ενός νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όπως προανήγγειλε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο νέος υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στην υιοθέτηση ενός νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όπως προανήγγειλε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο νέος υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Για το σκοπό αυτό, θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ανθρώπους της διανόησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό προκειμένου να γίνει μία σε βάθος μελέτη για το νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα στον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλες τις πλευρές να βάλουν πίσω τη φοβική εσωστρεφή ματιά της Μεταπολίτευσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι απαραίτητη η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών και χαρακτήρισε προτεραιότητα τον καθορισμό της ΑΟΖ και
της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι αποτελεί πρωταρχικό εθνικό θέμα αλλά τη στιγμή αυτή βρίσκεται πάλι σε τέλμα, επισημαίνοντας την μονομερή στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει την προεδρία που ασκεί σήμερα η Κύπρος στην ΕΕ.
Εμμένουμε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, είπε ο υπουργός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. O κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά «πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να διατηρεί το casus beli. Η απειλή αυτή πρέπει να αρθεί».
Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Τα Σκόπια διολισθαίνουν στη στάση της αδιαλλαξίας επιβαρύνοντας το κλίμα των διμερών σχέσεων και ευχόμαστε να κυριαρχήσουν οι φωνές της σύνεσης, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
Με την Αλβανία υποστηρίζουμε αποφασιστικά την ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, είπε ακόμη ο υπουργός.
Στρατηγική προτεραιότητα, χαρακτήρισε ο κ. Αβραμόπουλος την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε ότι θα επιδιώξουμε την ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς.
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η πολιτική για την Ομογένεια αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική και προτεραιότητα ζωτικού χαρακτήρα για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και για το λόγο αυτό δημιουργούνται νέα δίκτυα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό και εισάγονται πολιτικές ενίσχυσης των ιστορικών καταβολών και της εθνικής ταυτότητας των ομογενών μας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βραζιλία: Ανησυχεί για πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ
- Νέα ομάδα, νέα πόλη, νέος Γιάννης και νέο νούμερο: Ποιον αριθμό επέλεξε ο Αντετοκούνμπο στους Χιτ (pic)
- Η Ουκρανία εκτόξευσε πάνω από 400 drones προς τη Μόσχα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
- Γελασμένη η κυβέρνηση εάν πιστεύει ότι έχει τελειώσει η υπόθεση των υποκλοπών – ιδίως όταν πρώην πρωθυπουργός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη
- Κίνα: Τουλάχιστον 10 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ανεμοστρόβιλους
- Λόρεν Μπένετ: Πέθανε η τραγουδίστρια που συμμετείχε στο Party Rock Anthem των LMFAO
- ΠΑΣΟΚ: Ο εκτός γραμμής Σγουρός, οι δύο εικόνες του κόμματος και το σχέδιο «Αττική»
- Ζλάταν για Κριστιάνο Ρονάλντο: «Όμηρος του εγώ του η Πορτογαλία»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-9b5dvrjb05g-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442