Με μνημόνιο ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και αγορά ομολόγων από τους ευρωμηχανισμούς
Με μνημόνια συμφωνίας, που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένους όρους, θα είναι δυνατή η άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Με μνημόνιο συμφωνίας θα συνοδεύεται επίσης και η αξιοποίηση των «ευέλικτων» δυνατοτήτων του ESM και του ΕFSF για την σταθεροποίηση των αγορών κρατών μελών που τηρούν τις συστάσεις και τα χρονοδιαγραμμάτα, ανάμεσα στις οποίες είναι και η αγορά ομολόγων από τους μηχανισμούς. Οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν επίσης στη θέσπιση ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, στον οποίο θα συμμετέχει και η ΕΚΤ.
Με μνημόνια συμφωνίας, που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένους όρους, θα είναι δυνατή η άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Με μνημόνιο συμφωνίας θα συνοδεύεται επίσης και η αξιοποίηση των «ευέλικτων» δυνατοτήτων του ESM και του ΕFSF για την σταθεροποίηση των αγορών κρατών μελών που τηρούν τις συστάσεις και τα χρονοδιαγράμματα, ανάμεσα στις οποίες είναι και η αγορά ομολόγων από τους μηχανισμούς.
Οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν επίσης στη θέσπιση ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, στον οποίο θα συμμετέχει και η ΕΚΤ. Η Κομισιόν θα υποβάλει σχετικά προτάσεις, τις οποίες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται «να μελετήσει κατεπειγόντως μέχρι το τέλος του 2012», όπως σημειώνουν στη δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Η άμεση τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση θα μπορεί να γίνει από τον ESM «αφού θεσπιστεί ενιαίος εποπτικός μηχανισμός». «Είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους» τονίζει η δήλωση της Συνόδου.
Οι «27» καλούν επίσης σε ταχεία σύναψη του μνημονίου με την Ισπανία. Η στήριξη, που θα αξιοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, θα δοθεί αρχικά από τον EFSF και έπειτα από τον ESM, όταν ο δεύτερος τεθεί σε ισχύ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές – Οι περιοχές που πρωταγωνιστούν
- Εισέπνεαν αέριο γέλιου και έτρεχαν με 225χλμ την ώρα – Σκότωσαν 50χρονο οδηγό και τον παράτησαν
- Σάκοτα: «Ο Ολυμπιακός έχει άλλη ταχύτητα, πετυχημένη η χρονιά μας» – Θα συζητήσει για το μέλλον του
- Η Ρωσία αυξάνει την πίεση στην Αρμενία λόγω εμβάθυνσης των δεσμών με την ΕΕ – Ανακάλεσε τον πρεσβευτή στο Γερεβάν για διαβουλεύσεις
- Καλή ευκαιρία για την Άρσεναλ (vid)
- Μπαρτζώκας: «Δύσκολη η σειρά με τον Παναθηναϊκό, είναι τρομερός αντίπαλος»
