Συμφωνία για την επανεισδοχή των μεταναστών μονόγραψαν ΕΕ και Τουρκία
Η ΕΕ και η Τουρκία μονογράφησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες συμφωνία για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, την επομένη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για την παροχή διευκολύνσεων στη χορήγηση θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση της Δανίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, επιθυμεί να οργανώσει την επίσημη υπογραφή πριν από το τέλος της προεδρίας της στην ΕΕ, στις 30 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δανία θα διαδεχτεί η Κύπρος.
Η ΕΕ και η Τουρκία μονογράφησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες συμφωνία για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, την επομένη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για την παροχή διευκολύνσεων στη χορήγηση θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, χαιρέτισε τη μονογραφή της συμφωνίας αυτής που «θα επιτρέψει προς το κοινό μας συμφέρον να ελέγχουμε καλύτερα τα σύνορα και να διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση».
Η κυβέρνηση της Δανίας επιθυμεί να οργανώσει την επίσημη υπογραφή αυτής της συμφωνίας επανεισδοχής πριν από το τέλος της προεδρίας της στην ΕΕ, στις 30 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δανία θα διαδεχτεί η Κύπρος.
Ωστόσο, καμία ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί, διότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει ακόμη να δώσουν επίσημα εντολή στην Σεσίλια Μάλμστρομ να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, που είχε μπλοκαριστεί από την Άγκυρα, η οποία σε αντάλλαγμα απαιτούσε διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας.
Όμως «αυτή η διευκόλυνση για τις θεωρήσεις εισόδου δεν είναι για αύριο», τόνισε μία ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Η Άγκυρα, πράγματι, θα πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από προϋποθέσεις.
«Η συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα από τα ευρωπαϊκά κράτη περιλαμβάνει μια διαδικασία που θα είναι πολύ μακρά, και θα διαρκέσει πολλά χρόνια», ανέφερε ένας Ευρωπαίος διαπραγματευτής.
Η Κύπρος αποδέχτηκε πάντως να άρει τις επιφυλάξεις της.
Στην Άγκυρα θα υποβληθεί σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει «σειρά από προϋποθέσεις, όπως η υποχρέωση για τις τουρκικές Αρχές να συνεργάζονται με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την καλύτερη παρακολούθηση των συνόρων τους με την ΕΕ, να επανεξετάσουν την πολιτική τους των θεωρήσεων με τις τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης και να υπογράψουν τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ».
«Είναι απαραίτητο οι Τούρκοι να συμφωνήσουν να παίξουν το παιχνίδι», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Margo’s Got Money Troubles: Η πρεμιέρα της σειράς με τις Μισέλ Φάιφερ, Ελ Φάνινγκ και Νικόλ Κίντμαν
- Πάρ’ το αλλιώς: Έξι τρόποι για να βάλεις τη σχέση από το τέλμα
- Στέγαση: Συνεχίζεται η ασφυξία – Πάνω από το ιστορικό υψηλό του 2008 οι τιμές – Οι περιοχές που «καίνε»
- Ποια είναι τα μπαζωμένα ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα
- Η κυβέρνηση απειλεί τους αγρότες με διώξεις περί «εγκληματικής οργάνωσης» και στοχοποιεί το λαϊκό κίνημα
- ΕΣΔΑ: Ο Στάρμερ καλεί την Ευρώπη να περιορίσει τα δικαιώματα των μεταναστών για να… αντιμετωπίσει την ακροδεξιά


