Η απόφαση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, να καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, αποτελεί παραβίαση των όρων της εγγύησής του και επιφέρει σύλληψη, ανακοίνωσε η αστυνομία της Βρετανίας.

Ο Τζ.Ασάνζ πέρασε το βράδυ της Τρίτης στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Το Φόρεϊν Οφις στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ βρίσκεται σε έδαφος που προστατεύεται από διπλωματική ασυλία και ότι θα συνεργαστεί με τον Ισημερινό για την επίλυση του ζητήματος. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ασάνζ μπορεί να συλληφθεί από την αστυνομία αν βγει από τους χώρους της πρεσβείας.

Ο ένας από τους όρους της αποφυλάκισής του απαιτούσε την παραμονή του σε προκαθορισμένη διεύθυνση ανάμεσα στις 22:00 το βράδυ και τις 08:00 το πρωί, εξήγησε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Γύρω στις 22.00 χθες η αστυνομία πληροφορήθηκε ότι ο Ασάνζ παραβίασε τον έναν από τους όρους αποφυλάκισής του. Στο εξής μπορεί να συλληφθεί» ανέφερε η Σκότλαντ Γιάρντ.

Ο Ισημερινός επιβεβαίωσε ότι ο Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός, κατέφυγε στην πρεσβεία του στο Λονδίνο.

«Η απόφαση να εξεταστεί το αίτημα για προστατευτικό άσυλο του κ. Ασάνζ δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να ερμηνευτεί ως παρέμβαση της κυβέρνησης του Ισημερινού στις δικαστικές διαδικασίες είτε στην Βρετανία, είτε στην Σουηδία» αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισημερινού.

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Προκειμένου να καταλήξουμε στη σωστή απόφαση που θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο σχετικά με το αίτημα του κ. Ασάνζ, η κυβέρνηση του Ισημερινού θα ζητήσει την άποψη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Σουηδίας».

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έχει δώσει διορία έως τις 28 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε φυλακιστεί για εννέα ημέρες μετά τη σύλληψή του στη Βρετανία. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2010 και έκτοτε ζούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι ενός εύπορου υποστηρικτή του WikiLeaks στην ανατολική Αγγλία.

Ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου που δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν πολιτικά κίνητρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο