Μάλλον επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές απέναντι στην διάθεση tablet που θα κατασκευάζει η ίδια η Microsoft και θα φέρουν το δικό της λογισμικό. Η Microsoft ανακοίνωσε την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2012 ότι μαζί με τα Windows 8 το φθινόπωρο θα διαθέσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το Surface.

Το γεγονός εκλαμβάνεται από κάποιους αναλυτές ως αποτυχία των κατασκευαστών υπολογιστών να ανταγωνιστούν το ομολογουμένως επιτυχημένο μοντέλο της Apple στον τομέα αυτό, με το iPad. H Samsung Electronics και η AsusTek Computer θεωρούνται οι μόνες με αξιοπρόσεκτο μερίδιο στην αγορά των tablet, το οποίο όμως δεν ξεπερνά το 10%, εκτιμά αναλυτής της Analysys Mason. Άλλοι σχετικά μεγάλοι ανταγωνιστές θεωρούνται το Amazon Kindle και το Nook της Barnes & Noble.

Επιπλέον, θεωρείται ότι η Microsoft θα βρει απέναντί της όχι μόνο την Apple με το iPad, αλλά και τους πάλαι ποτέ συνεργάτες της που κατασκευάζουν υπολογιστές με προεγκαταστημένο το δικό της λογισμικό. Από την άλλη, εάν θεωρήσει κανείς δεδομένη την αποτυχία των κατασκευαστών PC στον τομέα των tablet, τότε η Microsoft δεν έχει πολλά να χάσει, εκτιμά ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Associated Press, Πήτερ Σβένσον, μεταφέροντας τις απόψεις αναλυτών της αγοράς.

Δείτε το Surface και φωτογραφίες από την εκδήλωση στην οποία η Microsoft παρουσίασε το πρώτο της tablet.

Οι αντιδράσεις από το στρατόπεδο της Apple περιείχαν τον όρο «μίμηση». Εξάλλου, λένε, ο ίδιος ο επικεφαλής της Microsoft, Στήβεν Μπάλμερ εμφανίστηκε να επαναλαμβάνει κάτι που μοιάζει με το σύνθημα της Apple, αφού διαπίστωσε ότι η εμπειρία είναι καλύτερη όταν το hardware και το software θεωρούνται ένα.

Κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε παρά να θεωρηθεί στρατηγική στροφή για την εταιρεία, η οποία παραδοσιακά αφοσιώνεται στην ανάπτυξη λογισμικού, παραχωρεί άδειες στους κατασκευαστές και τους αφήνει να ασχοληθούν με το hardware (αν και θέτει τις ελάχιστες απαιτήσεις και έχει δημιουργήσει μια τεράστια κοινότητα γύρω από την υποστήριξη).

Πάντως, η Microsoft δεν παρέλειψε στην ανακοίνωσή της να αναφερθεί «στην 30ετή εμπειρία της στην κατασκευή hardware» -δραστηριότητα από την οποία ξεχωρίζει η παιχνιδομηχανή της, το Xbox, χωρίς ωστόσο με αυτό να ανταγωνίζεται ευθέως τους συνεργάτες της από τον κόσμο του hardware, αν εξαιρέσει κανείς την Sony (που κατασκευάζει το Playstation).

Με το Surface όμως λέγεται ότι η Microsoft θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να πουλήσει άδειες για τα Windows 8 σε κατασκευαστές που θέλουν να διαθέσουν και tablet, όταν η ίδια η Microsoft θα το κάνει.

Ο αναλυτής του Associated Press μεταφέρει ότι οι αντιδράσεις τους δεν είναι θετικές, ιδιαίτερα από την στιγμή που η Microsoft βάζει ψηλά τον πήχη με το Surface.

Το Surface θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις. Η μια θα βασίζεται σε επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM και η τιμή του θα είναι ανταγωνιστική σε σχέση με άλλα tablet βασισμένα στους επεξεργαστές που συναντάμε και σε smartphone. Η δεύτερη έκδοση θα βασίζεται σε επεξεργαστές της Intel (τους τρίτης γενιάς Intel Core i) και θα είναι ακριβότερη, στα επίπεδα των Ultrabook, είπε η εταιρεία, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Ο Μπάλμερ είπε ότι η Microsoft αποφάσισε να μπει στην αγορά με αυτόν τον τρόπο για να δώσει ώθηση στα tablet με Windows, άφησε όμως ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, μακροπρόθεσμα. Εντούτοις, η εταιρεία φαίνεται να αναγνωρίζει το πρόβλημα με τον ανταγωνισμό από τους συνεργάτες της από τον κόσμο των κατασκευαστών συστημάτων. Τα Surface θα πωλούνται μόνο στα δικά της καταστήματα, τα Microsoft Stores, είτε πρόκειται για φυσικά, ή επιλεγμένα διαδικτυακά.

Η ανάλυση συνεχίζεται με αναφορές στην πρακτική άλλων εταιρειών, όπως η Google, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται σε ανάλογη θέση με το Android. H Google αναπτύσσει το Android, εξαγόρασε όμως και την Motorola Mobility. Εντούτοις, η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ασπίδα όλων των κατασκευαστών συσκευών με Android απέναντι σε μηνύσεις για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας, δεδομένου του μεγάλου χαρτοφυλακίου πατεντών που κατέχει η Motorola Mobility και όχι ως κίνηση που τοποθετεί την Google απέναντί τους.

Από την άλλη, με την επιλογή της Microsoft θεωρείται πιθανό ότι οι τελικοί καταναλωτές θα επιλέγουν τα tablet της Microsoft για τον λόγο που εξέθεσε στην εκδήλωση-έκπληξη στο Λος Άντζελες. Όταν θα χρειάζονται υποστήριξη, είτε σε επίπεδο hardware, είτε σε επίπεδο software, θα απευθύνονται σε έναν, στην Microsoft.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα, σύμφωνα με το Associated Press, είναι εάν η στάση της Microsoft θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του Surface απέναντι στο iPad: εάν το Surface φτάσει στα επίπεδα του iPad, θα σταματήσει να παραχωρεί άδειες χρήσης των Windows σε άλλους κατασκευαστές tablet;

Πάντως, προς το παρόν οι κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων, η Hewlett Packard και η Acer αλλά και η Samsung, δεν σχολιάζουν.

Associated Press,In.gr Τεχνολογία