Περικοπές σε ψυχιατρικές υποδομές, ενώ αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των αυτοκτονιών στη χώρα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί μπροστά στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, που συνδέεται με την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας. Όπως υποστηρίζουν, οι «αυτοκτονίες του ΔΝΤ» μπορούν να προληφθούν μέσω προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και με την ενίσχυση των ψυχιατρικών υποδομών. Στην Ελλάδα, και κυρίως στην Αττική, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009. Όμως οι ψυχιατρικές υποδομές αντί να ενισχύονται, υφίστανται περικοπές.
Στην Ελλάδα, και κυρίως στην Αττική, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009. Όμως οι ψυχιατρικές υποδομές αντί να ενισχύονται, υφίστανται περικοπές.
Σύμφωνα με Τα Νέα, στο Λεκανοπέδιο Αττικής όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών, αλλά και ανέργων, οι περικοπές σε κλινικές που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην πάρει το φαινόμενο διαστάσεις επιδημίας φτάνουν το 30%.
Σε έρευνα του Κέμπριτζ για τις ευρωπαϊκές χώρες έως και το 2009 περιελήφθησαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία που εντάχθηκαν σε προγράμματα του ΔΝΤ. Από την έρευνα προκύπτει ότι λίγο καιρό αφού σημείωσαν άνοδο τα ποσοστά της ανεργίας το 2008 αυξήθηκαν και οι αυτόχειρες. Ειδικότερα, άνοδος της ανεργίας κατά 3% συνδεόταν με αύξηση στις αυτοκτονίες κατά 4,45% για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών.
«Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις αυτοκτονίες (τετελεσμένες και απόπειρες) από το 2009, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα» επισημαίνει ο Αλέξανδρος Κεντικελένης από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Ο διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο Ευάγγελος Λύκουρας δηλώνει στην εφημερίδα ότι βάσει ιατροδικαστικών δεδομένων, «οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας στο Λεκανοπέδιο έχουν αυξηθεί πάνω από 20%: από 158 περιστατικά το 2009 φτάσαμε στα 178 το 2010 και στα 198 το 2011».
Σύμφωνα με τον κ. Λύκουρα, αυτή η τέτοιου μεγέθους αύξηση των ποσοστών θα έπρεπε να συνοδεύεται από αντίστοιχη ενίσχυση του προσωπικού για να μπορεί η κλινική να αντεπεξέρχεται στον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών λόγω κρίσης. Αντ’ αυτού, «τα 5 ιατρεία που λειτουργούν θα μειωθούν από το φθινόπωρο σε 3 λόγω έλλειψης προσωπικού». Προβλήματα, εξαιτίας περικοπών στη χρηματοδότηση σε ποσοστό 30% αντιμετωπίζει και το Αιγινήτειο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πώς δρούσε το κύκλωμα που εκμεταλλευόταν ανήλικους αλλοδαπούς για να πουλάνε λαθραία τσιγάρα – 11 συλλήψεις
- Γαλλία: Drones εθεάθησαν πάνω από τη βάση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Μπρεστ
- Ο αθέατος πόλεμος μεταξύ των διαιτητών
- Ποιοι τουρίστες επιλέγουν την Αθήνα – Οι δύο σημαντικότερες αγορές
- Συμφωνία Meta-εκδοτών για ενημέρωση μέσω ΑΙ – Αγωγή των NY Times κατά της Perplexity
- ΣΥΡΙΖΑ: Πού πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; – Διαφήμιση 828.000€ για σιδηροδρομικά που δεν έγιναν
