Ενισχυμένη φύλαξη για 14.000 πιθανούς στόχους τρομοκρατίας στην Ιταλία
Υπό το βάρος των απειλών της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (Fai) ότι θα δοθεί συνέχεια μετά την κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ansaldo Nucleare στη Γένοβα και τις βόμβες μολότοφ στην υπηρεσία Equitalia, η κυβέρνηση Μόντι θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη την Ιταλία κινητοποιώντας δύναμη άνω των 18.000 ανδρών -περιλαμβανομένων 4.250 στρατιωτών- για τη φύλαξη 14.000 ευαίσθητων στόχων. Ένοπλοι σωματοφύλακες αναλαμβάνουν παράλληλα τη φύλαξη 550 προσώπων -πολιτικών, επιχειρηματιών και εισαγγελέων.
Υπό το βάρος των απειλών της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (Fai) ότι θα δοθεί συνέχεια μετά την επίθεση κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ansaldo Nucleare στη Γένοβα και τις βόμβες μολότοφ στην υπηρεσία Equitalia, η κυβέρνηση Μόντι θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη την Ιταλία κινητοποιώντας δύναμη άνω των 18.000 ανδρών -περιλαμβανομένων 4.250 στρατιωτών- για τη φύλαξη 14.000 ευαίσθητων στόχων.
Ένοπλοι σωματοφύλακες αναλαμβάνουν παράλληλα τη φύλαξη 550 προσώπων -πολιτικών, επιχειρηματιών και εισαγγελέων. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν ειδικότερα σε στελέχη εταιριών που ασχολούνται με την πυρηνική ενέργεια, με οπλικά συστήματα, γνωστούς μάνατζερ και συμβούλους επιχειρήσεων.
Τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Ασφάλειας υπό την προεδρία της Ιταλίδας υπουργού Εσωτερικών Άννα-Μαρία Καντσελιέρι.
Στις 14.000 τοποθεσίες, όπου θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, περιλαμβάνονται και γραφεία του
ιταλικού κολοσσού αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας Finmeccanica, μητρικής της εταιρείας παραγωγής ενέργειας Ansaldo Nucleare.
Η ιταλική κυβέρνηση κινητοποίησε και το στρατό με στόχο την ενίσχυση της φύλαξης: Περίπου 4.250 στρατιώτες θα συνδράμουν τις αστυνομίες δυνάμεις, ενώ ενισχύεται και η δράση των υπηρεσιών πληροφοριών «για την εξουδετέρωση του κινδύνου πιθανών ανατρεπτικών ενεργειών που μπορεί να πυροδοτήσουν ένταση».
Στις 7 Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ansaldo Energia, Ρομπέρτο Αντινόλφι, πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στα πόδια από δυο άνδρες που φορούσαν κράνος έξω από το σπίτι του στην Γένοβα. Η επίθεση επανέφερε μνήμες από τα Μολυβένια Χρόνια, της βίας που σάρωνε την Ιταλία της δεκαετίες του 1970 και 1980.
Οι πυροβολισμοί στα πόδια ήταν σήμα κατατεθέν των Ερυθρών Ταξιαρχιών στα «Μολυβένια Χρόνια» της Ιταλίας. Μία από τις πρώτες επιθέσεις που είχε υπογράψει η ακροαριστερή οργάνωση τη δεκαετία του 1970 είχε στόχο μάνατζερ της Ansaldo Nucleare.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Fai (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία / Πυρήνας Όλγα) -αναφορά στην Όλγα Οικονομίδου που κρατείται στις ελληνικές φυλακές για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.
Στην τετρασέλιδη προκήρυξη, που είχε σταλεί στην εφημερίδα Corriere della, ο πυρήνας της Fai προειδοποιούσε με άλλες επτά επιθέσεις σε ένδειξη συμπαράστασης προς ισάριθμα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που βρίσκονται επίσης στην φυλακή.
Την υπογραφή του «Πυρήνα Όλγα» έφερε και νέα τρισέλιδη επιστολή που εστάλη την Τετάρτη στην καθημερινή εφημερίδα Calabria Ora της νότιας Ιταλίας, αναφέροντας ότι μεταξύ των επτά εναπομείναντων στόχων είναι ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, καθώς και ο επικεφαλής της υπηρεσίας είσπραξης φόρων Equitalia στον ιταλικό νότο. Ωστόσο, αμφισβητείται η γνησιότητα της επιστολής.
Κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Ασφάλειας στη Ρώμη αναφέρθηκε επίσης ότι «έχει εντατικοποιηθεί η συνεργασία με ξένες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές». Πολλοί Ιταλοί σχολιαστές, όμως, εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ότι «οι επτά στόχοι τους οποίους έκανε αναφορά η FAI, μπορεί να έχουν ήδη επιλεγεί».
«Με βάση ενδελεχή ανάλυση της κατάστασης, η υπουργός Εσωτερικών Καντσελιέρι επιβεβαίωσε την ανάγκη τήρησης υψηλού βαθμού επαγρύπνησης και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας για ευαίσθητους στόχους και όσους είναι εκτεθειμένοι σε συγκεκριμένους κινδύνους».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Έλον Μασκ φτιάχνει το δικό του τρέιλερ της Ιλιάδας και προκαλεί το Χόλιγουντ – «Θέλετε την πλήρη ταινία;»
- Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για ειρηνευτική συμφωνία, αν και η Ουκρανία κάνει αμοιβαίους συμβιβασμούς
- Σουηδία – Ελλάδα: Το εξαιρετικό πλασέ του Τσιμίκα για το 1-0 της Εθνικής (vid)
- Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο – Αποτυχημένος ο Μητσοτάκης
- Έχασε τον διάσημο σκύλο του, βρήκε ότι έγινε τροφή σε εστιατόριο – Σοκ για influencer με 1,5 εκατ. followers
- Ρουμανία: Ο πρόεδρος Νίκουσορ Νταν διόρισε πρωθυπουργό τον σύμβουλό του και ευρωβουλευτή Εουτζέν Τομάκ

