Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Το Opportunity ξυπνά και τεντώνεται μετά τον αρειανό χειμώνα

Το Opportunity ξυπνά και τεντώνεται μετά τον αρειανό χειμώνα

Έπειτα από περίπου πέντε μήνες στασιμότητας, ο ρομποτικός εξερευνητής Opportunity της NASA ξύπνησε από τη χειμέρια νάρκη και αρχίζει ξανά τις βόλτες στο έδαφος του Άρη. Το πανομοιότυπο Spirit, όμως, σίγησε για πάντα τον Μάρτιο του 2011.

Έπειτα από περίπου πέντε μήνες στασιμότητας, ο ρομποτικός εξερευνητής Opportunity άρχισε να κινείται εκ νέου στο έδαφος του Άρη. Το Opportunity που παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του Αρειανού χειμώνα προστατευμένο στην εσοχή ενός βράχου θα συνεχίσει να εξερευνά τον κόκκινο πλανήτη.

Χειμερία νάρκη και επιστροφή στη δράση

Το Opportunity δεν ήταν απενεργοποιημένο όλο αυτό το χρονικό διάστημα αλλά συνέχισε να λειτουργεί πραγματοποιώντας διάφορα πειράματα, παρ’ ότι ακινητοποιημένο. Οι επιτελείς της αποστολής αποφάσισαν ότι οι συνθήκες στον Άρη είναι πλέον κατάλληλες για να αρχίσει και πάλι το ρομποτικό σκάφος την εξερεύνηση του.

Του έδωσαν εντολή να βγει από την κρυψώνα του και πριν από 48 ώρες το Opportunity έστειλε σήμα ότι έφυγε από τον βράχο και είναι έτοιμο για νέες περιπέτειες. Οι τεχνικοί αυτή τη στιγμή ελέγχουν τις λειτουργίες αλλά και τα αποθέματα ενέργειας του ρομποτικού εξερευνητή και αν όλα είναι καλά θα του αναθέσουν την πρώτη του αποστολή.

Βασικός παράγοντας είναι να υπάρχει αρκετό ηλιακό φως ώστε το Opportunity που κινείται με ηλιακή ενέργεια να κινηθεί νοτιότερα από εκεί που βρίσκεται τώρα σε μια περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί αποθέματα στερεοποιημένης λάσπης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα αποθέματα δημιουργήθηκαν στην πρώιμη ιστορία του Άρη όταν στον πλανήτη υπήρχε ζέστη και υγρασία.

Η αποστολή

To Opportunity προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2003 μαζί με το «δίδυμό» του Spirit. Τα δυο οχήματα αναμενόταν ότι θα είχαν πάψει να είναι λειτουργικά πολύ νωρίτερα, αλλά τελικά διέψευσαν όλες τις προβλέψεις. Το Spirit σίγησε τον Μάρτιο του 2011, όταν μια ρόδα του «κόλλησε» στο έδαφος. Το Opportunity συνεχίζει ακάθεκτο.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Ρόμα ανακοίνωσε το φιλικό με τον Ολυμπιακό

Το πρόγραμμα με τις φιλικές αναμετρήσεις ανακοίνωσε η Ρόμα και μέσα σε αυτό βρίσκεται και ο Ολυμπιακός με το παιχνίδι να γίνεται στις 03/08 στο Ριέτι της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024