Την αύξηση του μέσου ύψους της φορολόγησης και των εισφορών για τους μισθωτούς μέσα στο 2011 διαπιστώνει έκθεση του ΟΟΣΑ. Πάνω από το μέσο όρο κινείται και η Ελλάδα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η διαφορά ξεπερνά και τις 10 μονάδες όπως στη φορολόγηση των ζευγαριών με ένα εργαζόμενο και παιδιά.

Την αύξηση του μέσου ύψους της φορολόγησης και των εισφορών για τους μισθωτούς μέσα στο 2011 διαπιστώνει έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι σε 26 από τις 34 χώρες που ερεύνησε αυξήθηκαν τα ποσά που καταβάλλουν οι μισθωτοί κυρίως γιατί αυξήθηκαν οι φόροι που καταβάλλουν ή μειώθηκαν τα αφορολόγητα όρια παρά οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις –που προέρχονται από αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος– ο ΟΟΣΑ καταγράφει στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία.

Αντιθέτως πτώση καταγράφηκε στο φορολογικό βάρος στις ΗΠΑ (όπου η αύξηση στους φόρους είχε τελικά μικρότερο βάρος από την μείωση στις εισφορές) και τη Νέα Ζηλανδία.

Διαφορές και αυξομειώσεις καταγράφονται από χώρα σε χώρα ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος είναι έγγαμος ή αν έχει παιδιά.

Συνολικά, η Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και σε κάποιες περιπτώσεις η διαφορά ξεπερνά και τις 10 μονάδες όπως στη φορολόγηση των ζευγαριών με ένα εργαζόμενο και παιδιά.

Διαπιστώνει ακόμη ότι ανάμεσα στο 2000 και το 2011 αυξήθηκε τόσο η φορολόγηση όσο και η απόκλιση από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Μεγάλη ήταν η επιβάρυνση και για τις χαμηλόμισθες μονογονεϊκές οικογένειες: το 2011 η διαφορά ήταν 19 μονάδες πάνω από το μέσο όρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr