Μέτρα κατά της Αργεντινής για την υπόθεση της YPF-Repsol ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει ανταποδοτικά εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Αργεντινής σε απάντηση στην εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF-Repsol, σύμφωνα με μη δεσμευτική απόφαση την οποία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει ανταποδοτικά εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Αργεντινής σε απάντηση στην εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF, σύμφωνα με μη δεσμευτική απόφαση την οποία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η αναγκαστική εθνικοποίηση του 51% της εταιρείας YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες.
Η πρόεδρος κατηγόρησε τη Repsol ότι δεν επενδύει εκ νέου τα κέρδη της, αλλά τα αποσύρει από τη χώρα, ενώ δεν επενδύει στην παραγωγή πετρελαίου με αποτέλεσμα η Αργεντινή να αναγκαστεί να προχωρήσει σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της παρούσας κατάστασης, περιλαμβανομένης της πιθανής μερικής αναστολής των μονομερών δασμολογικών προτιμήσεων» που παρέχονται στην Αργεντινή αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κοινοβούλιο.
Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποίησε επίσης ότι η κίνηση της Αργεντινής «ενδέχεται να βλάψει το κλίμα συνεννόησης και εγκαρδιότητας που είναι απαραίτητο για να υπάρξει» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur.
Η YPF-Repsol είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εκδήλωση τιμής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους αδικοχαμένους γιατρούς του ΓΝΛ Τηλ. Ζαφειρίδη και Θεοδ. Χατζόπουλο
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 37χρονος Πακιστανός για τη δολοφονία 24χρονου συμπατριώτη του
- Markos by Night: Στην κορυφή της τηλεθέασης το Σάββατο 30 Μαΐου
- Σερβικά ΜΜΕ: «Ο Ομπράντοβιτς έχει πρόταση 10 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια από τον Παναθηναϊκό»
- Σχολεία χωρίς οθόνες; Ένα παγκόσμιο ρεύμα στην εκπαίδευση την εποχή της AI
- Νάσος Αθανασίου: Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά έναν εκλεκτό συνάδελφο – «Άνθρωπος ευαίσθητος, βαθιά καλλιεργημένος και προσηνής»

