Οριστικά εκτός προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο αλ-Σάτερ και Σουλεϊμάν
Η δικαστική επιτροπή που επιβλέπει την εκλογική διαδικασία στην Αίγυπτο επικύρωσε τον αποκλεισμό από τις προεδρικές εκλογές δέκα υποψηφίων, μεταξύ τους του υποψήφιου των Αδελφών Μουσουλμάνων, Χαϊράτ αλ-Σάτερ αλλά και του στενού συνεργάτη του Χ.Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν. Πηγές προσκείμενες στην επιτροπή ανέφεραν στο Reuters ότι όλες οι εφέσεις που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι απορρίφθηκαν «γιατί δεν παρουσίασαν κάποιο καινούριο στοιχείο».
Η δικαστική επιτροπή που επιβλέπει την εκλογική διαδικασία στην Αίγυπτο επικύρωσε τον αποκλεισμό από τις προεδρικές εκλογές δέκα υποψηφίων, μεταξύ τους του υποψήφιου των Αδελφών Μουσουλμάνων, Χαϊράτ αλ-Σάτερ αλλά και του στενού συνεργάτη του Χ.Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν.
Πηγές προσκείμενες στην επιτροπή ανέφεραν στο Reuters ότι όλες οι εφέσεις που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι απορρίφθηκαν «γιατί δεν παρουσίασαν κάποιο καινούριο στοιχείο».
Στις υποψηφιότητες που απορρίφτηκαν είναι και αυτή του σαλαφιστή ιεροκήρυκα Χάζεμ Σάλαχ Άμπου Ισμαήλ.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν εξαρχής ότι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η επιτροπή δεν έκανε δεκτή την υποψηφιότητα του Χαϊράτ αλ-Σάτερ, τότε η οργάνωση θα εκπροσωπηθεί στις εκλογές από τον Μοχάμεντ Μούρσι. Η σχετική απόφαση για την εκπρόσωπηση από του Μούρσι εκδόθηκε αργότερα την Τρίτη, μετά τις ανακοινώσεις της επιτροπής.
Η άλλη υποψηφιότητα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Αίγυπτο ήταν αυτή του Ομάρ Σουλεϊμάν, ένα πρόσωπο ταυτισμένο με την τριακονταετία Μουμπάρακ. Παρά το ότι αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές του Ιουνίου, αργότερα άλλαξε γνώμη και άρχισε να προβάλλει ένα φιλολαϊκό και ενωτικό προφίλ.
Ωστόσο οι νεότεροι και περισσότεροι φιλελεύθεροι Αιγύπτιοι (οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί σε πολιτικό σχηματισμό αν και γίνονται συζητήσεις) είδαν αρνητικά την υποψηφιότητά του. Αρνητικά την είδαν και οι ισλαμιστές που μάλλον δεν θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν ένα υποψήφιο που θα μπορούσε να συσπειρώσει αξιόλογα ποοστά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ παρέδωσε 26 αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν και επαναπατρίστηκαν
- «Εκκλησία με καζίνο» – Πώς βλέπει ο Μπάφετ σήμερα τις αγορές
- Συρία: Η κρατική τηλεόραση επιβεβαιώνει βομβαρδισμούς της Ιορδανίας εναντίον «αποθηκών ναρκωτικών και όπλων»
- Η Ιορδανία βομβάρδισε περιοχές στην επαρχία Σουέιντα στη Συρία
- Πόλεμος στο Σουδάν: Επιδρομή drone κοντά στη Χαρτούμ, 5 νεκροί
- Το YouTube ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εφήβους
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας βλέπει την κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος στη Βόρεια Κορέα
- Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι κατέστρεψε μοναστήρι στο νότιο Λίβανο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442