Η ερευνητική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας διοργανώνει διαγωνισμό καινοτομίας για την ανάπτυξη αυτόνομων ρομπότ διάσωσης, ικανών να χειρίζονται εργαλεία σχεδιασμένα για ανθρώπους.

Ο διαγωνισμός Robotics Challenge, με χρηματικό έπαθλο δύο εκατομμυρίων δολαρίων, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η DARPA, η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας.

«Ζητούνται ομάδες που θα συναγωνιστούν σε προκλήσεις οι οποίες αφορούν σκηνοθετημένα σενάρια αντιμετώπισης καταστροφών, στα οποία τα ρομπότ θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά φυσικών εργασιών που αντιστοιχούν σε απαιτήσεις αντιμετώπισης καταστροφών στον πραγματικό κόσμο» αναφέρει η υπηρεσία.

Τα ρομπότ θα πρέπει να είναι αυτόνομα και να μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία ή ακόμα και οχήματα.

Τηλεχειριζόμενα ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου το 2001, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και στο πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχουν αναπτυχθεί ρομπότ διάσωσης ικανά να λειτουργούν αυτόνομα.

Ο διαγωνισμός της DARPA «θα εξετάσει την αυτονομία υπό επίβλεψη όσον αφορά την αντίληψη και τη λήψη αποφάσεων […] την επιδεξιότητα, τη δύναμη και την αντοχή σε περιβάλλοντα σχεδιασμένα για ανθρώπους, τα οποία όμως έχουν υποβαθμιστεί λόγω καταστροφής» εξηγεί ο Τζιλ Πρατ, υπεύθυνος του προγράμματος.

Η DARPA επισημαίνει ότι ο διαγωνισμός δεν είναι ανοιχτός μόνο σε μηχανικούς ρομποτικής, αλλά και σε μηχανικούς λογισμικού και σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών, προκειμένου «να αυξηθεί η ποικιλία των καινοτόμων λύσεων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας