Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μη αναγκαίες και ίσως επικίνδυνες οι συχνές ιατρικές εξετάσεις

Μη αναγκαίες και ίσως επικίνδυνες οι συχνές ιατρικές εξετάσεις

Λιγότερες ιατρικές εξετάσεις συστήνουν εννέα ιατρικές ενώσεις των ΗΠΑ, καθώς συχνά είναι μπορεί να αποβούν επιζήμιες για τους ασθενείς.

Λιγότερες ιατρικές εξετάσεις συστήνουν εννέα ιατρικές ενώσεις των ΗΠΑ, καθώς συχνά είναι μπορεί να αποβούν επιζήμιες για τους ασθενείς.

Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας και άλλες επτά επιστημονικές ενώσεις που συνολικά εκπροσωπούν περισσότερους από 370.000 γιατρούς, επαναξιολόγησαν τις 45 συνηθέστερες εξετάσεις και διαδικασίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας.

Στην λίστα των εξετάσεων που διενεργούνται με υπερβολική συχνότητα και ενίοτε μάταια, είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα (εξέταση ρουτίνας στο πλαίσιο ενός ετήσιου check-up), η μαγνητική τομογραφία (γίνεται συστηματικά όταν ο ασθενής παραπονείται για πόνους στην πλάτη) καθώς και η συνταγογράφηση αντιβιοτικών για την θεραπεία της ιγμορίτιδας (η οποία τις περισσότερες φορές εξομαλύνεται εντός δέκα ημέρων).

Όπως εξηγεί ο Δρ Γκλεν Μπρόνστάιν του Τμήματος Κλινικής Καινοτομίας του Ιατρικού Κέντρου «Κέδροι του Σινά» στο Λος Άντζελες «οι ιατρικές αυτές εξετάσεις ενδεχομένως να είναι μάταιες για ασθενείς που διανύουν το τελευταίο στάδιο της ζωής τους, αλλά αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ετησίων δαπανών υγείας στις ΗΠΑ».

Η Αμερικανική Εταιρία Κλινικής Ογκολογίας συνιστά τη μείωση του αριθμού των υπερηχογραφημάτων για τις γυναίκες με πρώιμο όγκο στο μαστό και της αιματολογικής εξέτασης PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη σε ορισμένους άνδρες των οποίων ένας ενδεχόμενος όγκος
παρουσιάζει ελάχιστον κίνδυνο να αναπτυχθεί.

Στην περίπτωση που οι συστάσεις αυτές εισακουστούν, θα εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το εθνικό σύστημα υγείας, οι δαπάνες του οποίου συνεχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ.

«Οι επιστημονικές αυτές εταιρείες έχουν υποδειγματική αίσθηση της ευθύνης τους. Πρόκειται για γιατρούς που συνεργάζονται με τους ασθενείς ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την παροχή της βέλτιστης φροντίδας υγείας», επισημαίνει η Δρ Κριστίν Κάσελ πρόεδρος του Ιδρύματος ΑΒΙΜ, το οποίο διεξάγει την εκστρατεία «Choosing Wisely» (Επιλέγοντας με Σύνεση).

«Ο διάλογος που ξεκινά με αφορμή τις συστάσεις των σημαντικότερων ιατρικών εταιρειών των ΗΠΑ, ελπίζουμε ότι τελικά θα οδηγήσει τον ασθενή να κατανοεί καλύτερα το είδος της θεραπείας που πραγματικά είναι απαραίτητη για την ασθένειά του», συμπληρώνει.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκτός από το γεγονός ότι οι γιατροί πολλές φορές δίνουν εντολή για τη διενέργεια μη αναγκαίων εξετάσεων με σκοπό την προστασία τους από τυχόν δικαστικές περιπέτειες, πολύ συχνά οι ασθενείς επιθυμούν να υποβληθούν σε «άχρηστες» εξετάσεις έχοντας την ψευδαίσθηση ότι ενδεχομένως να εντοπίσουν κάποια πάθηση σε αρχικό στάδιο και άρα να έχουν καλύτερες πιθανότητες ίασης.

«Το πολιτιστικό αυτό πρόβλημα» κατά τον Δρ Μπρόνστάιν αφορά συχνότερα τα υπερηχογραφήματα και άλλες παρόμοιες εξετάσεις, που οδηγούν μετά σε επώδυνες και ψυχοφθόρες βιοψίες, θέτοντας τους ασθενείς σε κίνδυνο παρενεργειών αλλά ίσως και θανάτου.

health.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024