Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες Λίβυοι μετανάστες πέθαναν γιατί το ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα να τους σώσει

Δεκάδες Λίβυοι μετανάστες πέθαναν γιατί το ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα να τους σώσει

Το NATO ουσιαστικά αδιαφόρησε για την έκκληση δεκάδων μεταναστών που σε σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο έξω από τις ακτές της Λιβύης τον περασμένο Μάιο με αποτέλεσμα να χαθούν 63 άνθρωποι, αναφέρει έκθεση του Συμβούλιου της Ευρώπης. Η έκθεση επισημαίνει ότι δύο ΝΑΤΟϊκά πολεμικά σκάφη δεν απάντησαν σε έκκληση για βοήθεια και δεν οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης από καμία γειτονική χώρα, δηλαδή την Ιταλία ή την Μάλτα. Τονίζει δε ότι υπήρχε η δυνατότητα και πολλές ευκαιρίες για να σωθούν οι μετανάστες αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε κανένας.

Το NATO ουσιαστικά αδιαφόρησε για την έκκληση δεκάδων μεταναστών που σε σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο έξω από τις ακτές της Λιβύης τον περασμένο Μάιο με αποτέλεσμα να χαθούν 63 άνθρωποι, αναφέρει έκθεση του Συμβούλιου της Ευρώπης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι δύο ΝΑΤΟϊκά πολεμικά σκάφη δεν απάντησαν σε έκκληση για βοήθεια και δεν οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης από καμία γειτονική χώρα, δηλαδή την Ιταλία ή την Μάλτα. Τονίζει δε ότι υπήρχε η δυνατότητα και πολλές ευκαιρίες για να σωθούν οι μετανάστες αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε κανένας.

Το σκάφος με 72 μετανάστες είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη· οι δουλέμποροι, όπως κατήγγειλαν οι μετανάστες, είχαν αφαιρέσει από το σκάφος όλες τις προμήθειες για να μεταφέρουν περισσότερα άτομα.

Λίγο μετά την φυγή τους από τη Λιβύη τα καύσιμα τελείωσαν και το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο. Οι μετανάστες ειδοποίησαν έναν ιερέα από την Ερυθριά που ζει στην Ιταλία, που με τη σειρά του ειδοποίησε την ιταλική ακτοφυλακή.

Το ΝΑΤΟ που επόπτευε την περιοχή, η οποία ήταν πολεμική ζώνη, έστειλε μόνο ένα ελικόπτερο με ελάχιστες προμήθειες και ύστερα αδιαφόρησε.

Δύο αλιευτικά αγνόησαν τα SOS και, δέκα μέρες αργότερα και ενώ είχαν πεθάνει δεκάδες επιβαίνοντες, ένα πολεμικό προσπέρασε το σκάφος χωρίς να ενδιαφερθεί.

Συνολικά 15 ημέρες έπλεε ακυβέρνητο πριν επιστρέψει παρασυρμένο από τα ρεύματα στη Λιβύη. Στο τέλος 63 επιβαίνοντες είχαν πεθάνει· οι επιζώντες ήταν μόλις εννέα.

Το Συμβούλιο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αναλάβουν να καλύψουν το κενό ευθύνης όταν μία χώρα όπως η Λιβύη δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει την ευθύνη της για έρευνα και διάσωση.

Τονίζει ακόμη ότι τα κράτη πρέπει να αντιμετωπίσουν τους λόγους για τους οποίους τα εμπορικά σκάφη δεν είναι πρόθυμα να βοηθήσουν σκάφη με μετανάστες που κάνουν εκκλήσεις για βοήθεια.

Μόνο το 2011, χρονιά κατά την οποία η βόρειος Αφρική συνταράσσονταν από την Αραβική Άνοιξη, τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (από πνιγμό ή άλλα αίτια) στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024