Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια να υπαγορεύουν πολιτική στον υπόλοιπο κόσμο, λέει ο Ιρανός πρόεδρος
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να υπαγορεύουν πολιτική στον υπόλοιπο κόσμο. Μιλώντας σε διάσκεψη για την οικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο Μ.Αχμαντινετζάντ εκτίμησε, επίσης, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το Πακιστάν θα γίνουν πιο ασταθείς. Ο Ιρανός πρόεδρος έκανε λόγο για «αναβίωση της αποικιοκρατίας». Η αμερικανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την αίθουσα όταν ξεκίνησε η ομιλία του Μ.Αχμαντινετζάντ. Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που έχει προκαλέσει ένταση με τη Δύση.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να υπαγορεύουν πολιτική στον υπόλοιπο κόσμο. Εκτίμησε, επίσης, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το Πακιστάν θα γίνουν πιο ασταθείς.
«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους γιατί έχει πλέον παρέλθει ο καιρός που έθεταν τους δικούς τους όρους στον κόσμο» τόνισε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στη διάρκεια διάσκεψης για την οικονομική κατάσταση του Αφγανιστάν, στην πρωτεύουσα του γειτονικού Τατζικιστάν.
«Η αστάθεια των σχέσεων ΝΑΤΟ και Πακιστάν θα ενταθεί» πρόσθεσε.
Απευθύνοντας έκκληση για άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Αχαμντινετζάντ είπε ότι «η κύρια αιτία για τις δυσκολίες στον κόσμο είναι η συμπεριφορά των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίες θέλουν την αναβίωση της αποικιοκρατίας».
«Το πρόβλημα είναι το ΝΑΤΟ και η πολιτική των χωρών μελών του, κυρίως των ΗΠΑ που μπήκαν στο Αφγανιστάν με το πρόσχημα ότι θα πολεμήσουν την τρομοκρατία και με το ίδιο σύνθημα περικυκλώνουν τώρα την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα» πρόσθεσε.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία στη διάσκεψη, επικεφαλής της οποίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τη Νότια και Κεντρική Ασία, Ρόμπερτ Μπλέικ, αποχώρησε από την αίθουσα όταν άρχισε η ομιλία του Αχμαντινετζάντ.
Ο Μ.Αχμαντινετζάντ δεν έκανε καμία αναφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- «Συμφωνία της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Γιούρτσεβεν»
- Από το ελληνικό χωριό στο τραπέζι της πόλης: Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό στα ΑΒ της γειτονιάς σου
- Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Φερχάντ Οζγκιούρ – Στο όριο η διατήρηση Κ.Ο. στη Νέα Αριστερά
- Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Δείτε εδώ τα προσωρινά αποτελέσματα
- Έτσι θα γιορτάσει η Τζένιφερ Άνιστον την επέτειό της με τον Κέρτις
- Εγκρίθηκε η αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικού Αρχαίου Θεάτρου
- Νέα Δημοκρατία: Η ιδεολογική της τοποθέτηση διά στόματος του ιδρυτή της
- Εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες που συνεργάζονταν στις κλοπές αυτοκινήτων και στη διακίνηση ναρκωτικών – 18 συλλήψεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 15.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jon-t-jonsson-311815878-18206356-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442