
Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ανακοίνωσε ο Τ.Ερντογάν στον Μπ.Ομπάμα
Την απόφαση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μετέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου για θέματα πυρηνικής ασφάλειας που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στη Σεούλ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι συνεχάρη τον Τ.Ερντογάν «για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες», προσθέτοντας ότι χάρηκε που άκουσε για την απόφασή του να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης.
Την απόφαση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μετέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου για θέματα πυρηνικής ασφάλειας που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στη Σεούλ.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας του ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι συνεχάρη τον κ. Ερντογάν «για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες», προσθέτοντας ότι χάρηκε που άκουσε για την απόφασή του να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης.
«Είναι δίκαιο να πούμε ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισε να ενισχύεται σε κάθε επίπεδο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν «εξαιρετικό εταίρο» και «εξαιρετικό φίλο» σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας συζήτησαν αρκετά για το θέμα της Συρίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Τ.Ερντογάν για την απόφαση να φιλοξενήσει η χώρα του, τις επόμενες ημέρες, τη συνάντηση «Φίλοι της Συρίας», στην οποία θα συμμετάσχει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
«Ο πρωθυπουργός Ερντογάν έδειξε εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα» τόνισε ο Μπ.Ομπάμα.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και την κατάσταση σχετικά με την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι «η ελπίδα μας είναι ότι μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό μέλλον για την Κύπρο σύντομα». Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία (για δεύτερη φορά) τον ερχόμενο Ιούνιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ευρώ: Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε ένα πλαστό χαρτονόμισμα
- Η Άρσεναλ σκέφτεται να κάνει το μεγαλύτερο λάθος της… ιστορίας της
- Ανάληψη ευθύνης για την εμπρηστική επίθεση στο ΙΧ του Δημ. Καρώνη
- Τρίτη φορά που πέφτει θύμα διάρρηξης ο Νικολό Ζανιόλο της Ουντινέζε! «Δεν ήμουν σπίτι! Μακάρι να ήμουν»
- Η Aν Χάθαγουεϊ αφήνει πίσω της την ιδέα της τελειότητας – Πιο ζωντανή, πιο σίγουρη, πιο περιζήτητη
- Κυβέρνηση – ΠΑΣΟΚ: Ο «αδικαιολόγητος εκνευρισμός» και η «’υπόγα’ του Μαξίμου» – Χτυπάει «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση
