Την εκτίμηση ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2012 δεν θα έχει φέτος την επιτυχία που σημείωσε το 2011, εκφράζει σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

«Το 2011 ο τουριστικός τομέας είχε πολύ καλή ανάπτυξη. Φέτος τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο πέρυσι», υπογραμμίζει ο κ. Ράιχενμπαχ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η αυτή η εξέλιξη ίσως να οφείλεται στην «αντιγερμανική» εκστρατεία που σημειώθηκε στην Ελλάδα.

«Ο αριθμός των Γερμανών τουριστών σημειώνει πτώση. Πιθανώς να έπαιξε κάποιο ρόλο το κλίμα που επικρατεί στη χώρα», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα οφείλεται σίγουρα και στην εξομάλυνση της κατάστασης στη βόρεια Αφρική.

Ο κ. Ράιχενμπαχ ήταν περισσότερο αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά

Με τα μέτρα λιτότητας και την απομείωση του χρέους η Ελλάδα έβαλε τις βάσεις της προόδου, υποστήριξε.

«Η Ελλάδα κατάφερε κάτι μοναδικό. Η χώρα έφτασε στα όρια αυτού που είναι σε θέση να αντέξουν άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρει ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο πεδίο του ελέγχου των δαπανών: «Είναι εκπληκτική η πρόοδος στον έλεγχο του προϋπολογισμού. Για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης εποπτεία επί των δημοσίων δαπανών τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης είπε ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα των δημοσιονομικών στοιχείων και ότι για πρώτη φορά μπορεί να υπάρχει συνολική εικόνα για τις δαπάνες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ελληνικές εξαγωγές περιορίστηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους και φέτος δεν θα έχουν την ίδια δυναμική με πέρυσι. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με την καλύτερη χρηματοδότηση των εξαγωγέων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, είπε ότι βλέπει σημαντική πιθανότητα να συνεχίσουν ηγούνται της χώρας τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον ελληνικό τουρισμό έρχεται να ενισχύσει και η έρευνα Reise – Monitor που έδωσε στη δημοσιότητα η Γερμανική Λέσχη Αυτοκινήτου, ADAC, στο περιθώριο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου (ΙΤΒ).

Στο κεφάλαιο της έρευνας που αφορά στους τουριστικούς σχεδιασμούς των Γερμανών για το 2012 η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των δέκα πρώτων προορισμών.

Στη σχετική κατάταξη των χωρών της Ευρώπης που θα προτιμήσουν για φέτος οι Γερμανοί πρώτη έρχεται η Ισπανία (10,3%), ακολουθε η Ιταλία (9,8%), η Αυστρία (6,1%) και η Τουρκία (4,1%).

Η Ελλάδα έρχεται στην 12η θέση με ένα ποσοστό 1,8% (από 3,3% και την έβδομη θέση το 2011).

Με κριτήριο επιλογής τόπου διακοπών την ασφάλεια, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία και έχει προβάδισμα έναντι της Τουρκίας. Με κριτήριο την φυσική ομορφιά, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση μετά την Κροατία και την Ιταλία.

Με κριτήριο τα αξιοθέατα βρίσκεται στην πρώτη θέση μπροστά από τη Βρετανία και την Ιρλανδία, με τρίτη τη Γαλλία.

Με κριτήριο την ποιότητα των θαλασσών η Ελλάδα είναι τρίτη με πρώτη την Κροατία και δεύτερη την Τουρκία, ενώ στο πεδίο των παρεχόμενων υπηρεσιών η Ελλάδα είναι τρίτη μετά την Τουρκία και την Ισπανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας